понеділок, 13 грудня 2021 р.

Андрії - відомі українці

 Андрей ШЕПТИЦЬКИЙ (1865 – 1944) — предстоятель Української греко-католицької церкви, митрополит Галицький, архієпископ Львівський. Єпископ Станиславівський. Доктор права і богослов'я; меценат. Один із найвидатніших провідників української церкви й національного руху першої половини ХХ ст.

Андрій Атанасович МЕЛЬНИК (1890 – 1964) — український державний, військовий, та політичний діяч. Голова Проводу Українських Націоналістів, другий голова ОУН. Один з найближчих соратників полковника Євгена Коновальця. Один з організаторів Січових Стрільців та його проводу Стрілецької Ради, та Української Військової Організації. 

Андрій Петрович ДЕМИДЕНКО — український поет-пісняр, Народний артист України. Автор сотень поезій, редактор-упорядник белетристичної спадщини Михайла Грушевського, заслужений діяч мистецтв України, академік, професор. Лауреат Народної премії України імені Тараса Шевченка.

Андрій Миколайович ШЕВЧЕНКО — український футболіст, що грав на позиції нападника за київське «Динамо», «Мілан» та лондонський «Челсі». Заслужений майстер спорту України. Має звання Героя України. Згодом футбольний тренер. Протягом 2016—2021 років — головний тренер національної збірної України. 

Андрій Юрійович ІЛЛЄНКО — український політичний діяч, народний депутат України VII та VIII скликань, голова міжфракційного об'єднання ВО «Свобода» у ВРУ 8-го скликання, заступник голови ВО «Свобода», кандидат на посаду міського голови міста Києва на виборах 2020 року.

Андрій Самійлович МАЛИШКО (1912 – 1970) — український поет, перекладач, літературний критик. Депутат Верховної Ради УРСР 3—6-го скликань. 

      Широко відомий «Рушник» на слова Андрія Малишка починав своє життя у кінофільмі «Літа молодії» і дався його творцям не відразу. І композитор Платон Майборода і поет Андрій Малишко хотіли створити не просто собі пісеньку для озвучення якогось моменту в картині, а таку, яка б вийшла з кінозалів на широку аудиторію.

      Тож послухайте цю пісню – в ній мрія і радість рідної землі, і плоскіт повноводного Дніпра, і лагідний мамин голос.




Немає коментарів:

Дописати коментар