пʼятниця, 12 січня 2024 р.

Літописець рідного краю - Іван Іванович Волошенко

 Учитель за фахом, історик та краєзнавець за покликанням він пройшов велику і складну школу життя. Іван Іванович – це постать, яка викликає шану і повагу, це невід’ємна частина життя та історії нашого краю, його минулого та майбутнього. На думку багатьох монастирищан, головна заслуга його в тому, що він залишив людям історію краю. З 1994 до 2011 року Іван Іванович очолював Монастирищенський районний краєзнавчий музей, котрий у свій час створювався з його ініціативи і безпосередньої участі. Керував також створенням музейних установ на громадських засадах у селах Халаїдове, Сарни, Бачкурине, створив музейну кімнату в колишньому об’єднанні «Райсільгосптехніка».
Неоціненна заслуга Івана Івановича Волошенка в тому, що він, працюючи в основному в позаурочний час, творив літопис історії Монастирищини. У 1995 році вийшла друком його дослідження «Монастирищина. З історії рідного краю». Ця книга на довгі роки стала повноцінним підручником із краєзнавства для багатьох поколінь монастирищан. За неї Іван Волошенко одним із перших удостоєний обласної краєзнавчої премії ім. М.Максимовича. У 1999 році з’являється документальна розповідь про підпільно-партизанський рух на сході Вінниччини, зокрема в Монастирищенському районі «Шляхами нескорених», у 2003-му – найвагоміший доробок, результат багаторічних досліджень - «Нариси з історії поселень Монастирищенського району Черкаської області», у 2005 – данина пам’яті безневинних жертв сталінських репресій 1937-1938 –х років «Їх було 897…». Важливим у цій праці є не лише встановлення імен усіх жителів району, які були безневинно заарештовані, страчені або ж засуджені на тривалі терміни сталінськими катівнями, а й спроба провести причинно-наслідковий аналіз цих трагічних подій у житті країни. В 2005-2007 роках Волошенко І.І. став співавтором М.І.Бушина у створенні видання «Черкаський край в особах. 1941-2001. Монастирищина». В 2007 році вийшла друком книга «Освіта Монастирищини: становлення та розвиток», створена Волошенком І.І. у співавторстві з Катериною Бульбою. За цю працю автори стали лауреатами обласної краєзнавчої премії ім. М.Максимовича 2008 року. Цей авторський колектив створив ще одне видання – «Культура Монастирищини на тлі її загального розвитку» (2009 р.). У 2008 році Президент України Віктор Ющенко вручив Івану Івановичу орден «За заслуги» ІІІ ступеня за вагомий внесок у вивчення сторінок голодомору 1932-1933 років. Літературним доробком останніх років стали його книги «Життя прожити – не поле перейти» (оповідання, нариси, дослідження, інсценізації), видані у 2010 році, «Земля – основа багатовікового життя людства, головне його багатство, що дала природа» (2012 р.), документальні нариси «З історії села Петрівки – колишньої Хейлової Монастирищенського району Черкаської області», створені у співаторстві з Василем Борейком (2013 р.). У 2014 році здійснене перевидання його фундаментальної праці «Нариси з історії поселень Монастирищенського району Черкаської області».
Всі книги Івана Івановича Волошенка користуються незмінним попитом у наших користувачів, неодноразово ставали в нагоді учням та студентам вищих навчальних закладів, цікаві кожному жителю громади та слугуватимуть неоціненною скарбницею наступним поколінням.








Немає коментарів:

Дописати коментар