середа, 3 січня 2024 р.

Василь Стус «І я гукну. І край мене почує…»

«Митець потрібен своєму народові та й усьому світові тільки тоді, коли його творчість поєднується з криком його нації». Таким митцем для України і став автор цих слів – Василь Семенович Стус, український поет, прозаїк, перекладач, літературознавець, правозахисник, Герой України, лауреат Державної премії  ім. Т. Г. Шевченка.
До 86-річчя від дня народження /6 січня 1938р./ в читальній залі Монастирищенської публічної бібліотеки увазі користувачів запропоновано книжкову виставку «Ми канули у вічність молодими», на якій представлені книги митця, а також дослідження його нелегкої долі, творчого шляху, спомини сучасників поета. На виставці представлені найновіші книги про нього: «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву КДБ УРСР» Вахтанга Кіпіані та «Заборонений. Історія життя і боротьби Василя Стуса» Артемія Кірсанова та Сергія Дзюби та інші.
Василя Стуса без перебільшення можна назвати совістю рідного народу, якому вірний син України віддав до останку не лише талант, а й життя. Величезний талант, уживаний на користь знівеченого народу, наполеглива мужність у протиборстві зі злом – це рідкісна вдача, на яку зазіхатиме всякий ворог свободи. Україна для Стуса – то найбільша любов і найбільший біль. Її майбутнє тривожило поета значно більше за власне життя.
Всіх, кому небайдужа доля України, цікавиться творами та біографічними матеріалами одного з найвизначніших поетів України запрошуємо до ознайомлення з виставкою.









Немає коментарів:

Дописати коментар