понеділок, 29 січня 2024 р.

Крути – невгасимий вогонь української волі

 29 січня в Україні вшановують День пам’яті Героїв Крут, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність, прикладом для сучасних захисників України.  Більше ста років тому українські вояки й добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ. У той час в Бересті тривали переговори між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу щодо мирного договору. 9 лютого 1918 року його підписали. Цей документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії. 
З метою вшанування пам’яті загиблих під Крутами юнаків в публічній  бібліотеці об лаштована  книжкова виставка: «Герої Крут – наша слава, наша історія», біля якої відбуваються презентації та обговорення книг, екскурси в історію, знайомства з невідомими фактами. Для здобувачів освіти Монастирищенського професійного ліцею відбулась історична година: «Крути: бій за Незалежність».
Крути – символ боротьби за незалежність України у ХХ і ХХІ століттях. Подвиг крутянців, як і всіх Героїв визвольних змагань, став прикладом для захисників України в сучасній російсько-українській війні. Прикметно, що сміливість і жертовність крутянців порівнюють зі сміливістю та витривалістю оборонців Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні, тому Героїв Крут у публіцистиці часто називають «першими кіборгами».
Слава Україні!
Героям Слава! 










Немає коментарів:

Дописати коментар