понеділок, 22 січня 2024 р.

Соборна Україна – героїчний шлях до мети

Акт Злуки, проголошений 105 років тому – 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві, став епохальною історичною подією, коли українські землі об’єдналися в одній державі.
До дня Соборності України в Монастирищенській публічній бібліотеці презентується книжкова виставка-панорама: «Україна єдина! Україна – це ми!» на якій представлена література, що висвітлює найважливіші події в історії України – передумови й причини об’єднавчого процесу, тернистий шлях України до соборності, ідеї побудови української, самостійної, соборної держави. Також читачі можуть ознайомитися з виданнями, які розповідають про досягнення та мужній дух українського народу, про діячів, які боролись за об’єднання всіх демократичних сил словом і багнетом, намагаючись відродити незалежну, соборну, українську державу. Біля виставки для юнацтва та молоді проходять історичні екскурси: «Злука: віків і волі вічні дзвони», на яких розповідається про значення Акту Злуки, що мав глибоке історичне коріння і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самовизначення, становлення політичної нації. Уперше за кілька століть він став реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.
Борці за соборність України – це українські герої, які поставили свободу рідного народу понад свої особисті інтереси і присвятили власне життя служінню українській нації. Українські герої – це прості люди, жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, діти та літні люди, які стали до лав: руських дружин великого князя Святослава і короля Данила; козацьких полків Богдана Хмельницького та Івана Мазепи; Української Галицької Армії; Січових стрільців; Армії УНР Симона Петлюри; Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери; Української Повстанської Армії; членів визвольного руху шестидесятників; активістів Майдану; воїнів АТО і ООС; Збройних Сил України після повномасштабного вторгнення росії.
Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, буде відновлена. Наша єдність має залишатися міцним ланцюгом, який захищає та оберігає всіх нас і Україну на віки. Тільки разом ми сильні, бо наша сила в єдності. Миру і Перемоги нашій рідній Україні!
Слава Україні!
Героям Слава!











Немає коментарів:

Дописати коментар