четвер, 18 січня 2024 р.

242 дні незламності. Як це було…

 День вшанування захисників Донецького аеропорту в Україні відзначатимуть 20 січня – про це інформує Центр протидії дезінформації,  який є робочим органом РНБО.  В цей день ми віддаємо шану українським воїнам, які протягом 242 днів стояли на захисті цього стратегічного об’єкту.

Бойові дії за аеропорт тривали з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року,

завершившись повною руйнацією старого та нового терміналів. У боротьбі за аеропорт і селище Піски брали участь спецпризначенці, аеромобільні та механізовані бригади, мотопіхота, розвідувальні батальйони, а також представники добровольчих формувань, таких як полк "Дніпро-1", Добровольчий український корпус (ДУК) та інші. Крім того, участь у захисті аеропорту приймали волонтери та медичний персонал. За свою стійкість та незламність захисників аеропорту стали називати кіборгами. Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

До Дня пам’яті незламних українців, які захищали Донецький аеропорт в Монастирищенській публічній бібліотеці влаштовано виставку-док: «День пам’яті кіборгів», на якій відвідувачі книгозбірні можуть ознайомитись з книгами спогадів учасників бойових  дій, перебігом подій, художніми книгами цієї тематики, біографічними матеріалами захисників аеропорту. Для груп №268, 277, 271 Монастирищенського професійного ліцею спільно з вчителями закладу була проведена патріотична година: «242 дні незламності. Як це було…». Для вихованців гуртожитку професійного ліцею в читальній залі бібліотеки був проведений історичний екскурс: «Донецький аеропорт. Пам’ять і шана захисникам».

 На заходах було проілюстровано ретроспективу подвигу українських вояків, які ціною власного життя утримували важливий стратегічний об’єкт, які витримали все, коли не витримав бетон… Вони назавжди ввійшли  в історію  під загальним найменням «Кіборги». Були переглянуті документальні відеоматеріали, зняті на місці зруйнованого аеропорту, ознайомлено з літературою, яка є в нашій книгозбірні з цієї теми, розказано історії про окремих Героїв.

Герої-захисники аеропорту заслуговують на те, щоб про них знали і пам’ятали. Багатьох з них було відзначено державними нагородами, а деяких вшановано посмертно. Ми пам’ятаємо їх подвиг! Пам’ятаємо всіх, хто поліг за Україну! Вічна їм пам’ять та вічна шана.

 Герої не вмирають!























Немає коментарів:

Дописати коментар