вівторок, 23 квітня 2024 р.

Чорнобиль мовою документів

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. Тоді, у квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб були евакуйовані із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.

    До відзначення 38-ї річниці з дня Чорнобильської трагедії в читальній залі Монастирищенській публічній бібліотеці відбувся екологічний репортаж «Чорнобиль мовою документів» для здобувачів освіти 10-В класу ліцею «Ерудит». На заході перед присутніми були розкриті причини аварії на ЧАЕС, її наслідки, зроблено презентацію художньо-документальних книг про катастрофу, вшанували хвилиною мовчання загиблих пожежників та ліквідаторів.
     Пам’ять про Чорнобиль слугує світу нагадуванням про крихкість всього сущого, про особисту відповідальність та безпеку всього живого, що сьогодні лише важелі впливу світових лідерів можуть відвернути ядерну катастрофу. 










Немає коментарів:

Дописати коментар