пʼятницю, 5 квітня 2024 р.

Національні меншини в Україні захищені правом

 На виконання Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період на 2024-2025рр. у Черкаській області, з метою підвищення рівня обізнаності про культуру, історію, мову, мистецькі та інші надбання національних меншин і корінних народів України, впровадження програми «Дотримання прав людини та протидія дискримінації», яка передбачає обговорення питань дотримання прав людини, зокрема, забезпечення правового захисту і протидії дискримінації осіб, що належать до ромської національної меншини та до Міжнародного дня ромів 8 квітня працівники Монастирищенської публічної бібліотеки для здобувачів освіти Монастирищенського професійного ліцею (групи №268 та 271, кл.керівники М.Ліщинський та О.Тадєєва) була проведена інформаційна година «Національні меншини в Україні захищені правом».
На заході розкривались питання забезпечення прав національних меншин, зокрема, ромів, залучення їх до суспільного та культурного життя країни, її захисту в військовий час. Люди різних національностей, які проживають на території України, зазнають так само знущань зі сторони військових рф, а ракети, що прилітають у тилові міста України, зовсім не мають здатності вирізняти етнічну приналежність жертви терористичної атаки. Вимушеними переселенцями стали також ромські сім’ї з Луганської, Сумської, Чернігівської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, Київської областей і міста Києва.
Нашими героями-захисниками є представники національних меншин, які зі зброєю в руках стали на захист України. «У моєму паспорті написано «Громадянин України»! Як і кожен справжній громадянин, я маю захищати рідну землю» – говорить Руслан – ром із Закарпаття, воїн 128 Окремої гірської-штурмової бригади.
Державна служба з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) входить до системи органів виконавчої влади та забезпечує реалізацію державної політики у сфері міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних меншин в Україні та організовує публічні заходи, на яких представники етноспільнот розповідають про свою діяльність, про ті досягнення, які нас всіх наближають до Перемоги і ромські громадські активісти є активними учасниками таких заходів.
Україна обрала шлях на євроінтеграцію, будує демократичне суспільство, в якому забезпечують рівні права та свободи всіх національностей. Тож давайте забезпечувати це на ділі, викорінювати упереджене ставлення до людей інших національностей, допомагати їм інтегруватись в українське суспільство, вивчати нашу мову та історію, натомість, дізнаючись більше про їх культуру.







Немає коментарів:

Дописати коментар