середу, 10 квітня 2024 р.

Зупини булінг! Захисти себе і друга

 «Зупини булінг! Захисти себе і друга» під такою назвою відбувся відвертий діалог із здобувачами освіти Монастирищенського професійного ліцею, підготовлений бібліотекарем юнацького абонементу Монастирищенської публічної бібліотеки в співпраці з класним керівником групи №271 Ольгою Тадєєвою.
На зустрічі та в процесі обговорення було розкрито поняття булінгу, який  містить в собі ознаки цькування, залякування, психологічний терор.
 В ситуації булінгу в колективі беруть участь всі: той, хто переслідує, той, кого переслідують, спостерігачі (активні чи пасивні). Страждають всі:

-         жертва булінгу, яка отримує досвід приниження, відторгнення, незахищеності, травму самооцінки…

-         свідки, які отримують досвід безсилля перед владою натовпу, сором за слабкість, страх самому стати жертвою;

-         переслідувачі – мають досвід шакалів у зграї, досвід безкарності, ілюзію своєї сили і правоти. Цей досвід притуплює почуття, що призводить до складнощів у стосунках з людьми.

Які кроки потрібно зробити, щоб викорінити це негативне явище в колективі, з ким розбирати конфліктні ситуації та хто може допомогти – обговорювали на заході та зробили колективний висновок: не замовчувати! Звертатись по допомогу по батьків, вчителів, психолога, друзів. Це дасть можливість віднайти стратегії виходу з положення, якщо складеться така ситуація. На заході було переглянуто соціальний ролик про булінг, бібліотекар познайомила присутнім з сюжетами художніх книг, в яких змальовано прояви булінгу, адже такі явища, на жаль, відомі в усьому світі.
Потреба підліткового віку – згуртованість. Якщо є здорова згуртованість (за інтересами, спільна мета, заняття), то для булінгу мало місця.
І сьогодні наша згуртованість проти спільного ворога робить нас сильнішими, витривалішими, дає можливість ефективніше допомагати ЗСУ.
  Бережіть себе. Ви важливі!









Немає коментарів:

Дописати коментар