понеділок, 1 квітня 2024 р.

Микола Гоголь - 215

 1 квітня ми відзначаємо день народження Миколи Васильовича Гоголя (1809 - 1852) — великого українця, який народився в селі Сорочинці Полтавської губернії в небагатій поміщицькій сім’ї і став знаним письменником.
  Микола Васильович належить до найбільш оригінальних письменників усіх часів. У найрізноманітніших експертних опитуваннях його ім’я ставиться поруч із іменами Шекспіра, Сервантеса, Данте.  Довкола життя і творчості Гоголя і донині схрещуються списи і народжуються найрізноманітніші версії.
Життя Миколи Васильовича оповите таємницями, парадоксами, суперечностями…
В житті Микола Васильович був людиною надзвичайно скромною. Він уникав публічності й знищив усі документи та листи, які могли б розповісти про нього, більше ніж він дозволив би.
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ГОГОЛЯ:
  • Гоголь у дитинстві не демонстрував успіхів у навчанні. Досить посередньо писав Гоголь й шкільні твори. Реалізовувався юнак здебільшого як актор у театрі ліцею.
  • Миколу Гоголя вирізняла феноменальна пам’ять. Жодна деталь, жодна, на перший погляд, неважлива дрібниця не проходила поза його увагою. Його пам’ять зберігала усе. Невипадково, що майже кожен літературний персонаж, створений Гоголем, ставав добре пізнаваним.
  • Гоголь уперше в українській історіографії заговорив про державну незалежність України. У статті “Роздуми Мазепи” Микола Гоголь чи не вперше в українській історіографії нагадує нам про тисячолітню історію нашого народу. Через призму роздумів гетьмана Мазепи він підкреслив відмінність українського народу від російського, виклавши своє розуміння тогочасних подій в Україні і показав трагічне становище Гетьманської держави в умовах російської колоніальної імперії. Гоголь заявив, що українська волелюбна нація може мати “самобутню державу” з демократичним ладом управління, але під протекторатом росії.
  • Микола Васильович пристрасно захоплювався всім, що потрапляло в поле його зору. Історія рідної України була для нього одним з улюблених досліджень і захоплень. Саме ці дослідження підштовхнули його до написання епічної повісті «Тарас Бульба». Вона була вперше опублікована в збірці «Миргород» в 1835 році, один примірник журналу Гоголь особисто вручив в руки панові Уварову – міністру народної освіти, для того, щоб той підніс його імператору Миколі I.

Твори Миколи Гоголя українською мовою є в Монастирищенській публічній бібліотеці!

Запрошуємо до читання!


Немає коментарів:

Дописати коментар