понеділок, 22 квітня 2024 р.

Реалізація Стратегії розвитку читання

Впровадження Стратегії розвитку читання на 2023 - 2032 роки "Читання як життєва стратегія" (розпорядження Кабінету Міністрів України від 03 березня 2023р. №190-р)   має на меті набуття звички читання як щоденної практики, а також формування читацької грамотності, що визначають можливості для якісного здобуття освіти, розвитку критичного мислення, самореалізації особистості та загалом більшої задоволеності життям в умовах інформаційного перенасичення, нестабільної політичної чи економічної ситуації в державі.
Бібліотекарі Монастирищенської громади докладають чимало зусиль щодо якісного наповнення книжкових фондів в умовах війни, коли багато державних програм не працює. Ведеться активна робота в соціальних мережах, популяризуються українські автори та видання, послуги бібліотеки, соціокультурна діяльність. Бібліотекарі беруть участь в книжкових акціях, вікторинах, проектах, шукають спонсорів та меценатів не лише в громаді, а й по всій Україні, зокрема, налагоджують співпрацю з видавцями, книго розповсюджувачами, благодійними  організаціями, письменниками та поетами.
Завдяки потужній роботі з українськими видавництвами фонди бібліотек Монастирищенської громади лише за 2024 рік поповнилися на 784 примірників видань на загальну суму понад 102 тисячі гривень. Особливо активно в цьому напрямку працюють Монастирищенська публічна бібліотека (поповнення фонду більше ніж на 32 тисячі грн.), Міська БФ №1, Коритнянська, Теолинська, Копіюватська, Халаїдівська, Зарубинецька, Шарнопільська бібліотеки-філіали. Робота по залученню меценатів, благодійників не припиняється, адже читання є одним із ключових чинників розвитку людського потенціалу, є складовою гуманітарної безпеки України. Зважаючи на історичний досвід та інформаційну політику, спрямовану на захист українського мовного середовища, Стратегія визначає особливу важливість підтримки і розвитку читання українською мовою на всій території України. Розроблення Стратегії зумовлено необхідністю кардинальних змін у підходах до промоції читання як усвідомлено обраної дозвіллєвої, освітньої практики та практики саморозвитку для всебічного та гармонійного розвитку особистості, зокрема критичного мислення та освітнього рівня, що відповідатиме європейським освітнім та іншим нормам.

Сьогодні, в умовах російської навали, формування стійкого інтересу до читання української книги як ніколи стає потужною зброєю проти російської всебічної агресії.

Реалізація Стратегії є необхідною умовою забезпечення національної безпеки України, оскільки виконує завдання розвитку української культури та людського потенціалу нації, що є основою збереження української державності та ідентичності, національної консолідації, модернізації, сталого розвитку суспільства.

  









Немає коментарів:

Дописати коментар