понеділок, 26 вересня 2022 р.

Хто володіє інформацією, той володіє світом

В рамках Тижня інформаційних заходів присвячених Всеукраїнському дню бібліотек в Монастирищенській публічній бібліотеці відбулась презентація нон-фікшн та мотиваційної літератури «Хто володіє інформацією, той володіє світом»

Нон-фікшн — особливий літературний жанр, для якого, на відміну від художнбої літератури, характерна побудова сюжетної лінії винятково на реальних подіях. Нон-фікшн дозволяє читачу перебувати у вирії подій та одночасно діставати насолоду під час прочитання художньої літератури. Популярні на сьогодні в усьому світі так звані «мотиваційні книги» для тих, хто усвідомлює потребу взяти життя у власні руки, але думає з чого почати й потребує цілісної стратегії, хто проходить складний період, потребує підтримки, прагне творчої реалізації. Не можна вхопити універсальні рецепти успіху, але можна отримати підтримку від тих, хто стикався з подібними до твоєї життєвими ситуаціями. Наявність значної кількості перекладів українською найкращих іноземних творів «нової журналістики» обумовлено інтересом нашого читача подібним стилем. Така література корисна і цікава насамперед юнацтву та молоді, які шукають шляхи своєї реалізації.
Ось лише деякі книги з нашої виставки:
Марк Менсон «Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем». Автор – успішний підприємець, письменник, блогер пропонує чесно подивитися у вічі проблемам, аби розібратися, що справді важить для нас, а не для красивої картинки.
Сьюзен Кейн «Сила інтровертів. Тихі люди у світі, що не може мовчати». Письменниця сама являє чудовий приклад інтровертки, яка домоглася успіху. І вона наводить іще чимало прикладів вдумливих людей, чиї чесноти – не у бурхливій, упевненій та відкритій вдачі. До того ж авторка твердить, для щастя інтровертові не потрібно ламати себе й намагатися перетворитися на щось, чим він не є. Цей тип темпераменту має купу сильних сторін, які варто використовувати!
Марк Аврелій «Наодинці з собою». Марк Аврелій не бажав бути імператором – йому довелося. Часи були важкі: ззовні державу тіснили варвари, зсередини вона розкладалася морально – та час його правління згодом назвали золотим. Ці щоденники, що він вів переважно у військових наметах, повні роздумів: якщо навколо такий безлад, то як можна залишатися «благородним мужем» і зберігати душевний спокій?
Ростислав Семків « Як писали класики». На перший погляд може видатися, що йдеться більше про літературознавство, ніж про мотивацію. Проте якщо вчитатися (а написано цікаво і яскраво!), то наочно бачиш, скільки можливостей дає звичка перетворювати свій досвід на захопливі історії. Ніби до тебе в гості зазирнули Агата Крісті, Джордж Орвел, Рей Бредбері, Курт Вонеґут, Маріо Варґас Льйоса, Мілан Кундера й Умберто Еко – й оповіли власні історії та секрети успіху.
Гел Елрод «Чудовий ранок. Як не проспати життя». Ви колись прокидались з ранку за першим покликом будильника або взагалі без нього, а потім натхненно проводили увесь наступний день? Ні? На Новий рік точно таке бувало, коли під ялинкою очікував сюрприз. Гел Елрод упевнений, що саме ранок визначає не лише те, як пройде день, а й як відбудеться усе подальше життя. Він упевнений, що кожний день можна проживати як Новий рік, необхідно лише дещо зрозуміти для себе. Надзвичайно натхненна книжка від автора, що власним прикладом доводить – ранок може бути чудовим за будь-яких умов, навіть, якщо ситуація видається зовсім поганою.
Деніел Гоулман «Емоційний інтелект». Що ми взагалі знаємо про емоції? Як вони впливають на наше спілкування? Емоції варто стримувати чи, навпаки, виражати? І, найголовніше, як можливо змінити модель емоційної поведінки, якщо вона не влаштовує? Деніел Гоулман у дослідженні, що стало безперечним психологічним бестселером останніх десятиліть доводить, що поняття «емоційний» і «інтелект» — сумісні. Автор переконливо пояснює — поруч з концептом, що став класичним (так-так, IQ), важливе місце займає емоційний інтелект.
Презентовані твори надихають на творчість, роботу над собою, навчання, користуються підвищеним попитом серед читачів бібліотек і книгарень. Після їх прочитання стає радісно та легко. Саме на таку літературу і слід звертати увагу у важкі часи. Саме такі книги промовляють: Читай! Мрій! Дій! 


















Немає коментарів:

Дописати коментар