пʼятниця, 23 вересня 2022 р.

Продовжуємо волонтерити словом

 Монастирищенська публічна бібліотека отримала в дарунок книги від нашого земляка – поета, прозаїка, дитячого письменника, публіциста та видавця Олександра Прилуцького. 167 книг черкаських поетів та письменників поповнять краєзнавчі фонди книгозбірень для дітей та дорослих нашої громади.
Народився Олександр Іванович Прилуцький 14 березня 1962 року в с. Івахни Монастирищенського району. Закінчив школу, працював художнім керівником в Івахнянському будинку культури. У 1983 році, закінчивши Черкаську школу туризму, подорожував по Черкащині та долав перевали Кавказу. У 1995 році закінчив факультет української філології ЧДУ ім.Б.Хмельницького. За підтримки рідних і друзів створив приватне видавництво «Відлуння», де і понині працює його директором та видає у світ книги. Опорою для Олександра Івановича є не тільки його колеги, друзі, члени організації, а в першу чергу його сім'я — дружина Ольга Володимирівна, донька Ірина та син Олександр.

Зі шкільних років Олександр  Прилуцький писав твори, складав і виконував власні пісні. Зараз у доробку літератора більше двох десятків дитячих книжечки та дві книги малої прози: «Крутий укіс» і «Двоє на мосту». Написав твори для дітей, добре знаючи психологію юних читачів, знаходячи «ключик» до дитячих сердець. Його віршики, віршики-загадки з великим задоволенням слухають і читають діти, навчаючись кмітливості, дисциплінованості, любові до рідного краю. Як зізнається сам письменник, йому «хочеться писати для підростаючого покоління, особливо для малечі», а написавши – «аби дитина привчалася до читання». Для цього він, тепер уже як видавець, намагається зробити ту чи іншу книжку привабливою й завдяки її поліграфічному оформленню.

Адресовані старшокласникам «Таємниця старого зошита», «Джура отамана Дахна» та деякі інші повісті вирізняються історичними фактами, «прив’язаними» до конкретної місцевості нашого краю, та героїко-пригодницьким змістом, що не може не приваблювати юного читача. В цьому плані особливо виділяється нещодавно видана історично-пригодницька казкова (Прилуцький є основоположником і такого новітнього жанру) повість «Джура отамана Дахна», в якій тісно переплітаються реальність і казка. Взагалі ж в казкових сюжетах творів Олександра Прилуцького діють, як правило, конкретні особи. Як от і в «Казці про Данила Мліївського», в якій йдеться про православного мученика з Млієва, що на Городищині – церковного старосту Данила Кушніра, який 1766 року прийняв муки й смерть від рук прибічників церковної унії та польської влади, але не зрадив православ’я.

Проза Олександра  Прилуцького для дорослої аудиторії насичена глибоким життєвим матеріалом, вона лаконічна, проста й реалістична. Автор чіткий у спостереженнях, тому його оповіді багаті на промовисті деталі. Повісті й оповідання Олександра Прилуцького мають глибокий і об’єктивний психологізм, мають реалістичне багатство живих діалогів, комічних ситуацій, влучних деталей. Олександр  Прилуцький наполегливо відшукує свої теми, свого героя, свій стиль мовлення.

Письменник і видавець Олександр Прилуцький веде активне громадське життя: волонтерить, організовує зустрічі з читачами, є керівником Черкаської обласної громадської організації «День».
Щиро дякуємо Олександру Івановичу за подаровані книги, за небайдужість, щиросердя, патріотизм, любов до книги та людей!









Немає коментарів:

Дописати коментар