пʼятниця, 23 вересня 2022 р.

На вершині світової слави: Соломія Крушельницька

 23 вересня минає 150 років від дня народження славетної оперної співачки Соломії Крушельницької, чий дивовижний голос почули та полюбили мільйони людей, від Львова до Нью-Йорка. Вона підкорила найпрестижнішу оперну сцену La Scala, постійно вчилася новому та вдосконалювала свою майстерність, а завдяки шаленій популярності й таланту змогла познайомити з українською піснею весь світ. Неперевершена Аїда, найпривабливіша Батерфляй. Єдина у світі Джоконда, Вагнерівська примадонна, так з найбільших сцен світу представляли її – Соломію Крушельницьку. Проте, що вона саме українська співачка наголошувала щоразу і не допускала аби хтось не правильно вказував її походження.
До 150-річчя від дня народження всесвітньо відомої української оперної співачки Соломії Крушельницької в Монастирищенській публічній бібліотеці організовано виставку-портрет «На вершині  світової слави: Соломія Крушельницька», на якій наші відвідувачі можуть ознайомитись з життєвим та творчим шляхом видатної актриси.
         Соломія Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року в сім’ї сільського священника у селі Білявенці на Тернопільщині. Для того, щоб дівчинка змогла розкрити свій талант, її батько взяв позику у банку та відправив доньку до Італії. Донька завжди була вдячна за своє навчання й докладала максимум зусиль, щоб виправдати цю велику довіру. Вона днями музиціювала й вивчала мови, а працюючи, могла виконувати по п’ять різних партій на тиждень. Тоді Соломії було лише 21, вона не знала мови, але це її не лякало. Адже понад усе вона хотіла співати. Вже за рік Крушельницька дебютує на Італійській сцені, і примхлива тамтешня публіка, напрочуд високо оцінює її талант. Далі ще більше… Співачка впевнено підкорює сцени найбільших театрів: Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини, Чилі. І скрізь Соломія співає обов’язково українською.
         Секрет успіху Соломії був не лише у неймовірному таланті, але й  у жорстокій дисципліні. В день виступу вона ні до кого не говорила. У театр приїздила за дві години до вистави і сама себе гримувала. «Життя оперної артистки трохи нагадує режим атлетів: дисципліна в усьому – строгий розклад годин, поміркована їжа, заборона давати волю своїм забаганкам…»
         Соломія Крушельницька – жінка, яка зробила себе сама, вона не приймала подарунків від чоловіків та в усьому прагнула бути самостійною. Заміж Соломія вийшла лише у 38 років. Її обранцем став відомий італійський адвокат – мер міста Віареджо Чезаре Річчоні. В Італії співачка прожила понад 40 років. А після смерті чоловіка повернулася до України. Тут в передвоєнному Львові співачка, чиє ім’я вимовляли із захопленням у всьому світі, аби вижити давала приватні уроки вокалу. Але попри все це вона до останнього почувалася щасливою. Адже все життя займалась улюбленою справою – співала.















Немає коментарів:

Дописати коментар