четвер, 9 листопада 2017 р.

Слово писане, слово мовлене

Мова – державна перлина,
Нею завжди дорожіть:
Без мови немає країни –
Мову, як матір, любіть!
День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно було 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».



          За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова, його вважають "батьком української словесності". Традиційно в цей день проходить досить багато заходів, проходить нагородження кращих українських літераторів і популяризаторів українського слова, а також видавництв, які випускають літературу українською мовою.
До цього знаменного для української культури свята районною бібліотекою було оформлено книжкову виставку «Українці: звідки ми і наша мова», а також підготовлено та проведено: турнір ерудитів «Слово писане, слово мовлене» (11-ті класи школи – ліцею «Ерудит»), цикл мовознавчих цікавинок «Милозвучне наше слово – ти духовна міць моя» та «Мова моя калинова» у ряді груп професійного ліцею. Молодь на заходах дізналась багато нового, позмагалась у знанні правопису, усвідомила наскільки важливо знати, вивчати та вдосконалювати рідну мову. Кожен з нас хоче стати культурною людиною. Культура людини передусім виявляється в її мовлені. Збагачуйте своє мовлення розумними і добрими словами, виполюйте з нього увесь бур’ян, бруд, усе непристойне. Підвищуйте свою культуру мовлення, бо тільки через неї – шлях до загальної культури, інтелігентності, авторитету й поваги серед людей.




Немає коментарів:

Дописати коментар