пʼятниця, 17 листопада 2017 р.

Майстри слова Монастирищини


В районній бібліотеці відбулось чергове засідання літературного об’єднання «За покликом душі» (кер.К.Бульба). Це засідання було присвячене прозаїкам Монастирищини.  Бібліотекарями було підготовлено огляд життя та творчості таких видатних особистостей як: Давид Бергельсон, Роман Гуцало, Захар Гончарук, Олександр Прилуцький. Двоє перших з них стали жертвами сталінського режиму, заплатили власним життям за творчість та активну життєву позицію.

Давид Бергельсон знаний і відомий всьому світові єврейський письменник українського походження, уродженець с.Сарни, був виразником дум і прагнень єврейської інтелігентності. Вважався одним з найбільших прозаїків-соцреалістів, які писали на ідиш. В числі 13-х керівників та активних членів «Єврейського антифашистського комітету» був звинувачений в антирадянській пропаганді та націоналістичній діяльності. В 1952р., в день свого 68-го року народження був розстріляний у внутрішньому дворі Луб’янки. В 1955 році реабілітований посмертно.
          Роман Гуцало народився на Вінниччині, але своє життя пов’язав з Монастирищеною, де працював в редакції газети «Шлях колгоспника» (зараз «Зоря»), вчителював, писав власні твори, був членом українського літературного об’єднання «Плуг». Друкував оповідання і нариси від 1924р., зокрема у газетах і журналах «Глобус», «Нова громада», «Селянка України», «Всесвіт», «Молодняк», «Плужанин», «Зоря», «Червоний шлях». В 1927р. надрукував повісті «Хліб» на тему хлібозаготівлі та «На цілині», яка в 1930р. в Києві вийшла окремим виданням. Офіційна критика досить різко відгукувалася на ці твори, за них автор був виключений з «Плугу». В 1937 заарештований за доносом і розстріляний як учасник міфічної «антирадянської української військово-повстанської організації». Був репресований, як і його старший син.
         Ім’я Якова Гончарука добре знане на Монастирищині. В Коритні живуть його родичі, а в будинку його брата Захара, відомого поета, сьогодні церква. Довгий час працював редактором у видавництвах «Мистецтво», «Радянська школа», «Радянський письменник». Десятки потрібних книг пішли до читача з його благословення. Власні твори друкувались в журналах «Ранок», «Прапор» під псевдонімом Улас Тікич. Згодом з’явились окремі видання «В сузір’ї Велеса» (1971), «Шануймося замолоду» (1980), «Чаєня – пташок віщий» (1991). Був автором художніх нарисів, казки «Зайчик-прибивайчик». Писав про рідне село, його людей, про їх повсякденне життя. Його творчість високо оцінили. М.Вінграновський, Г.Тютюнник, А.Дімаров. Свій останній спочинок знайшов у рідному селі.
Івахнянин Олександр Прилуцький за підтримки рідних і друзів створив приватне видавництво «Відлуння» в Черкасах, де працює  директором та видає у світ книги. Зараз у доробку літератора 23 дитячих книжечки та дві книги малої прози: «Крутий укіс» і «Двоє на мосту». Пише цікаві твори для дітей, знаходячи «ключик» до дитячих сердець. Його віршики, загадки з великим задоволенням слухають і читають діти, навчаючись кмітливості, дисциплінованості, любові до рідного краю. Проза О.Прилуцького для дорослої аудиторії насичена глибоким життєвим матеріалом, вона лаконічна, проста й реалістична. Повісті й оповідання автора мають глибокий і об’єктивний психологізм, мають реалістичне багатство живих діалогів, комічних ситуацій, влучних деталей. Сьогодні письменник і видавець Олександр Прилуцький є керівником Черкаської обласної організації «День» - «Громадської організації людей з обмеженими» можливостями.
Родзинкою засідання стала презентація власних творів неодноразової лауреатки літературної премії «Коронація слова» Зінаїди Луценко. Пані Зінаїда розповіла про своє «сходження на Олімп» сучасних українських письменників. Шлях до визнання тернистий та нелегкий, за нього потрібно платити безсонними ночами, обмеженим спілкуванням з найріднішими людьми, а також відмовою від улюбленої роботи та багато чого іншого. Молода авторка має досить суттєвий творчий доробок: численні публікації в журналах  «Малятко», «Пані вчителька», «Cosmopolitan», «Домашний очаг в Украине», «Дніпро», «Логопед», «Склянка часу» та газетах «Зірка», «Веселі вісті», «Позакласний час», «Зоря», «Алекс», «Молодь Черкащини», «Сарафанне радіо». Має книги, які отримали високе визнання від старших майстрів слова, видавців та редакторів, а саме: «Необдумана Міловиця», «І нащо мені той дід», «Я, Миколайко…», «Злі лелеки», «Соняшники в трусах», «Маринчина лялька», «Свята Марійка». Зупинятись на досягнутому авторка не збирається і сьогодні працює над новими книгами.
На завершення засідання присутні обговорили почуте, поділились враженнями, взяли книги для читання та домовились про плани на майбутнє.

На заході презентувалась виставка – палітра творів наших земляків: «Майстри слова Монастирищини».





Немає коментарів:

Дописати коментар