четвер, 16 листопада 2017 р.

Толерантність – мистецтво співжиття

16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО на 28-й сесії Генеральної конференції одностайно прийняли «Декларацію принципів толерантності» і з 1996 р. за пропозицією ООН, цей день визначається як Міжнародний день толерантності. Всесвітня організація ЮНЕСКО вважає, що  толерантність – це повага, прийняття та правильне розуміння різноманіття культур, форм самовияву людської індивідуальності.
Поняття «толерантність» сьогодні трактується дуже різнопланово. Перш за все, це терпиме ставлення до іншого, несхожого на тебе, прийняття іншої людини, інших думок і поглядів. Це мистецтво жити поруч з несхожим, спосіб вирішення конфліктів, мистецтво цивілізованого компромісу. Аналізуючи культурну спадщину нашого народу, можна зазначити, що толерантність в українському  сприйнятті, це почуття любові і поваги. В соціальному значенні – як терпимості до чужих думок, поглядів, переконань.
Майже все наше життя проходить серед людей. Кожного дня ми вступаємо у десятки, сотні різноманітних контактів у сім’ї, на роботі чи в школі, на вулиці... Й від цих контактів значною мірою залежить наші настрій та самопочуття. Нам щоденно доводиться спілкуватися не тільки з тими, кого ми добре знаємо, любимо, але з багатьма незнайомими або навіть неприємними нам людьми. І саме бібліотека є одним з найбільш підготовлених майданчиків для виховання і просування толерантного ставлення до інших. Формування толерантної свідомості наших користувачів, особливо дітей і молоді, дозволить їм у майбутньому бути успішними в суспільстві та подальшому житті. Виховання культури толерантності у підростаючого покоління необхідне для того, щоб подорослішавши, прийшовши в доросле життя, вони були озброєні розумінням цінностей ненасильства, терпимості, вмінням поважати права і свободи іншої людини.
До Міжнародного дня толерантності працівниками Монастирищенської районної бібліотеки проведено діалог взаєморозуміння: «Від конфлікту – до діалогу» з учнями професійного ліцею, на якому було розкрито поняття «толерантності», показано якою повинна бути поведінка толерантної людини. Учні дізналися про розуміння толерантності в різних культурах та народів, почули вислови видатних людей про толерантність. Кожен міг погодитись  або заперечити дане висловлювання та сказати свою думку. Бліц-тест «Толерантність – якість особистості людини» дав можливість молоді виявивши ступінь толерантності кожного учасника.
Не менш цікавим був  тренінг згуртованості:  «Стосунки рівності та поваги», який відбувся в тому ж навчальному закладі. Юнаки та дівчата мали можливість стати учасниками певних життєвих ситуацій, в яких потрібно було проявити толерантність, виявити стереотипи мислення і поведінки. Бібліотекарем було наведено приклади толерантного ставлення один до одного, шляхи вирішення складних ситуацій та наголошено, що для того, щоб бути толерантною людиною потрібно вдосконалюватись, виховувати в собі ті якості, що будуть наповнювати  позитивними емоціями та щасливими хвилинами наше життя. Таким чином можна досягти єдності і взаєморозуміння, зберігаючи при цьому свою унікальність.
В читальній залі районної бібліотеки було облаштовано виставку-діалог «Толерантність – мистецтво співжиття». Питання толерантності досліджували філософи, педагоги, письменники, поети: М.Біхтін, В.Біблер,  П.Флорентійський, В.Стус, В.Симоненко, Б.Грінченко, В.Сухомлинський та інші.  Саме на їх творчій спадщині відвідувачі книгозбірні могли ознайомитись з принципами гуманізму та поваги, які поширювали видатні люди в минулому, ще до визначення поняття «толерантності», яка стала просто необхідністю сьогодні.
Районна бібліотека — це центр виховання толерантної свідомості дітей і молоді в сучасному культурному суспільстві. Найкращими помічниками у цьому є і завжди будуть книги. Тож спілкуймось толерантно, нехай кожен з нас пробудить в собі людські почуття щирості і доброти.


Немає коментарів:

Дописати коментар