середа, 1 листопада 2017 р.

Країна світанкового Сонця

Якщо мене хто–небудь запитає:

«Яка вона – Японії душа?»Скажу, що схожа
На квітучих вишень в ранкових горах.
Ніжний аромат!(Моторі Норінага)
Японія відома своїм економічним дивом, її культура вирізняється вічним прагненням до краси. Японці віддано зберігають культуру і традиції предків. З метою активізації двостороннього співробітництва, зміцнення зв’язків між Україною та Японією, а також на виконання домовленостей, досягнутих за результатами офіційного візиту Президента України до Японії, 2017 рік оголошено Роком Японії в Україні, а також Роком розвитку туризму в Україні.
Районною бібліотекою було підготовлено та проведено інформаційні години: «Країна світанкового Сонця» в професійному ліцеї та «Україна – Японія: діалог культур» для учнів 11-А класу МНВК школи-ліцею «Ерудит». На заходах молодь дізналась багато нового, адже Японія – це країна з дуже давніми й непорушними традиціями, які чітко дотримуються й досі. Протягом багатьох століть залишилися традиційними японський одяг, літературна японська мова, національний інтер’єр, церемонія чаювання, театр «кабукі» і величезна кількість інших оригінальних звичаїв. І це все — в оточенні надсучасних нанотехнологій! Без перебільшення можна сказати, що саме в Японії новітні досягнення науки і техніки найшвидше входять в повсякденне життя, а краса і милування порами року споконвіку пронизують все життя японців. Юнаки та дівчата почули багато цікавого про ті речі, які Японія подарувала світові: кімоно, бойові мистецтва, ікебану, хоку, суші, сумо, нецке, орігамі, бонсай, сакуру, чайну церемонію та багато іншого, а також про особливості національного риси характеру. Подорож поетичною Японією здійснили разом із поетом-мандрівником, одним із визначних представників японської поетичної школи Мацуо Басьо. До віршів у японців особливе ставлення, існували цілі школи хоку. Це єдина країна в світі, де існувало міністерство поезії. Одухотворення природи – характерна ознака японської  культури. Природа як джерело натхнення, а її зображення – спосіб вираження почуттів японців. Пізнати Японію допоможуть міфи і легенди, творчість поетів і письменників Юкіо Місіми, Ясунарі Кавабата, Дзюніті Ватанабе, Сюгоро Ямамото, Кобо Абе, Акутагава Рюноске. Якщо є бажання зрозуміти особливий колорит японців, зверніться до книг Харукі Муракамі, якого сьогодні в світі називають абсолютним майстром слова, легендою сучасної японської літератури.
         Спробуйте філософію життя по-японськи: навчіться бачити красу навколо себе, відчуйте єдність зі світом, відповідальність за природу, і тоді вам відкриється краса, що живе в усьому – у квітці, в камені, у власній душі.






Немає коментарів:

Дописати коментар