середа, 20 березня 2019 р.

Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі…


Ці слова Ліни Костенко були лейтмотивом святкового засідання літературного об’єднання «За покликом душі», яке відбулось напередодні Всесвітнього дня поезії в читальній залі Монастирищенської центральної районної бібліотеки. В засіданні взяли участь вчителі української мови і літератури середніх навчальних закладів району, працівники районного центру культури і дозвілля, місцеві поети та бібліотекарі районної книгозбірні.

Кажуть, що поезія – це загущеність думки й почуття, Іван Франко назвав поезію «кристалізацією» життя, Ліна Костенко пише, що «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі», тож Катерина Бульба – керівник і творчий натхненник об’єднання, привітала присутніх зі святом поезії та представила присутнім нових учасників.
Бібліограф районної бібліотеки Галина Тимошенко розповіла учасникам зібрання про ювілярів березня. Це, зокрема,  205-та річниця від дня народження Тараса Шевченка, 308-ма річниця від дня народження гетьмана Івана Мазепи, 89 років українській поетесі Ліні Костенко, 70 років від дня народження талановитого композитора Володимира Івасюка. Згадала добрим словом місцевих поетів Олександра Петриченка, Федора Бойка, Михайла Ярового та багатьох інших, які збагачують своїми творами життєдайне джерело української поезії. Розповіла, що символічним знаком поезії, як відомо, є крилатий кінь – Пегас, адже «крилатість» – натхнення – одна з найважливіших її якостей, тому побажала місцевим авторам мати  «крила» писати поезію.
Катерина Бульба розповіла учасникам засідання про історію створення авторських пісень, які вже давно вважаються народними. Це пісні: «Їхав козак за Дунай», «Гуцулка Ксеня», «Як тебе не любити, Києве мій!», «По діброві вітер віє» та «Пісня про рушник». Ці прекрасні музичні твори були виконані вокальним ансамблем «Мелодії серця» Аврамівського сільського будинку культури (акомпаніатор О.Наказний). У їхньому виконанні прозвучала і «Многая літа» для іменинника Віктора Клименка – активного учасника художньої самодіяльності, відомого на терені району гумориста, багаторічного читача районної бібліотеки. Катерина Григорівна зачитала власний вірш-привітання імениннику та вірш присвячений Ліні Костенко.
На зустрічі звучала поезія Віктора Златовецького у виконанні Марії Завірюхи, Віктора Клименка, Василя Бирка, Володимира Люшеня, Василя Пір’яна, Павла Бондаренка, Валентини Асавлюк, Марини Калінчук, Антоніни Навроцької, Євгенії Комар, Галини Мельник, Любові Сніцар. Дебютували на засіданні з власною поезією Таїсія Турляк  та Людмила Бондар. Засідання літературного об’єднання пройшло насичено та цікаво. Вчитель української мови і літератури ліцею «Ерудит» Світлана Савченко подякувала місцевим поетам за прекрасні вірші та побажала авторам здоров’я та натхнення у творчості. Увазі присутніх було  презентовано книжкову виставку-палітру «Знову поезія кличе мене…», багато книг з якої учасники зібрання виявили бажання прочитати.
Рішення ЮНЕСКО про встановлення 21 березня Всесвітнім днем поезії було прийнято в зв'язку з тим, що поезія є відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї якнайширшу увагу.  Вона формує громадську думку і в той же час передає внутрішні переживання як самого автора, так і читачів. Представники ЮНЕСКО вважають, що поезія була і залишається найважливішою частиною сучасного мистецтва. Тому людство повинно навчитися цінувати поетичні рядки і знаходити в них справжнє багатство.

























Немає коментарів:

Дописати коментар