четвер, 30 березня 2023 р.

Історичне минуле – героїчна сторінка України

 В рамках Тижня дитячої та юнацької книги та на виконання Стратегії національно-патріотичного виховання на 2020-2025 роки в Монастирищенській публічній бібліотеці було організовано історичний хроноскоп «Українська отаманщина», який ілюстрував події 1918-1922рр. Перед вихованцями гуртожитку Монастирищенського професійного ліцею було проілюстровано звитяжну боротьбу українських отаманів початку ХХ століття, маловідомих героїчних постатей, які присвятили своє життя служінню Батьківщині. На художніх книгах Василя Шкляра «Чорний ворон», «Маруся», Андрія Кокотюхи «Справа отамана Зеленого» було відтворено події сторічної давнини, коли українці боролись з російською комуністичною імперією зла.

У ході Української революції 1917–1921 років вперше у ХХ сторіччі була створена незалежна національна держава. 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради відбулося проголошення незалежності та суверенності Української Народної Республіки, було затверджено герб, основним елементом якого був тризуб – герб Володимира Великого (без хреста). Тоді ж пісню Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна» на музику Михайла Вербицького затверджено гімном. Державним прапором став синьо-жовтий стяг. Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського – друге державне утворення часів Української революції, форма якого – гетьманат – походить із козацької епохи. Було налагоджено дієздатну адміністративну систему управління, розбудовувалася освіта, наука, державний апарат. Уперше тризуб став атрибутом військової форми, запроваджено гривню. 22 січня 1919 року було проголошено Акт злуки УНР і ЗУНР. Подія на законодавчому, територіальному, ментальному рівнях об’єднала Україну та стала підставою для відліку історії соборної України.

Чи дозволили тодішні революціонери з Петрограду, які повалили царат і проголошували рівність і свободу від’єднатися Україні від імперії і будувати власне майбутнє? НІ! УНР і ЗУНР зазнали поразки від зовнішніх агресорів і територія України була окупована східними і західними сусідами, ідея здобуття державної незалежності стала визначальною для національного визвольного руху ХХ століття. При найменшій можливості українці заявляли про право на власну державу.

Боротьба за українську державність триває…








Немає коментарів:

Дописати коментар