пʼятниця, 3 березня 2023 р.

Ми - з України

Пошли мені святеє слово,
Святої правди голос новий!
І слово розумом святим
І оживи, і просвіти!..
Україна шанує Тараса Григоровича Шевченка як свого найбільшого сина, як найбільшого оборонця свого народу, поета, як свій прапор і найбільший ідеал. Він заклав основи не лише української літератури, а й літературної мови нашого народу. Вдихаючи від колиски усі болі і прагнення свого поневоленого, талановитого народу, всі барви і звуки свого краю, він перелив їх у слова, крилаті вирази, поетичні фігури і мовні звороти.
До 209-ї річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка в Монастирищенській публічній бібліотеці відбулись сценічні читання «Ми – з України».
Перед слухачами з поезією Кобзаря виступали діти і дорослі: вихованці театрального гуртка Будинку дитячої та юнацької творчості Каміла Прохорова з Харкова та юний артист Монастирищини Іван Зьомко, гості зі Сміли – Ірина Варич з донечками Софійкою, Марійкою та Анною, які читали вірш своєї бабусі Т.Шугар-Благородної «А ти стоїш Титаном понад кручі» присвячений Шевченку, а також його поезію. Декламаторка з смт. Цибулів Раїса Подоляк-Шаповалова майстерно виконала уривок з поеми "Тополя". Василь Бирко читав вірш «Гонта в Умані», Віктор Клименко – уривок з поеми "І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм...", Катерина Бульба – вірш Т.Шевченка "Холодний Яр", учень Ліцею "Ерудит" Артем Савченко виконав уривок з поеми "Сон". Присутні на заході вшанували пам’ять про Великого Пророка українського народу, послухали його невмирущу поезію.
Сьогодні Шевченко потрібен нам як ніколи: кликати сильних на подвиги, вселяти у слабких надію і віру. Він пробуджує любов до своєї Батьківщини у мільйонів українців, в часи найбільших випробувань ми надихаємось його Словом, знаходимо в них сенси і так багато любові до рідного і так багато правди про ворога…


































Немає коментарів:

Дописати коментар