середа, 22 березня 2023 р.

Іван Богун – лицар України

Пошли нам, Боже, нині Богунів,
Щоб вберегли омріяну Державу,
Щоб виростили лицарських синів,
Щоб воскресили розіп’яту славу.
Іван Богун був відомий своїм лицарським, волелюбним характером. З глибини віків до нас дійшли його слова, "Не схилюсь ні перед ким, окрім як перед Господом Богом, та й то тільки з доброї волі!" Відомо, що полковник виступав категорично проти підписання Переяславської угоди з Московською державою, навідріз відмовився присягати московському цареві. Також Богун відмовився підписувати Гадяцьку угоду, Переяславські статті та Слободищенський трактат 1660 року. Цьому видатному полководцю присвячена книжкова виставка-портрет «Монастирищина – козацький край», яка організована в читальній залі Монастирищенської книгозбірні.
В ці дні виповнюється 370 років однієї з найуспішніших битв періоду національно-визвольної війни українського народу під приводом Богдана Хмельницького. У 1653 році під Монастирищем Іван Богун здобув одну зі своїх найвідоміших перемог. Кількасотне  козацьке військо вщент розбило п’ятнадцятитисячне польське військо на чолі зі Стефаном Чарнецьким.
З метою виховання патріотизму, любові до своєї країни, вивчення історії, гідного вшанування славного козацького минулого рідного краю  працівники Монастирищенської публічної бібліотеки провели для здобувачів освіти Монастирищенського професійного ліцею історичний екскурс «Іван Богун – лицар України». На заході перед слухачами було розкрито історичне тло козацької держави 17 сторіччя, її визначних ватажків, проілюстровано біографію полковника Івана Богуна, його найвидатніші битви: під Вінницею, Берестечком, Монастирищем. На заході було використано відео матеріали підготовлені нашим краєзнавчим музеєм. Наші предки – козаки воювали, захищали рідну землю під проводом мудрого полководця, відважного козака та легендарної особистості, яка прикрашає своєю могутньою постаттю сторінки історії України. Битва під Монастирищем описується в ряді історичних розвідках та художніх книгах. З цими матеріалами і було ознайомлено молодь.
Іван Богун любив Україну понад усе, тому у політичних суперечках відстоював її незалежність до останнього подиху. Як сказав про нього відомий історик, краєзнавець, письменник Олександр Дмитрук: «Полковник Іван Богун жодного разу не поступився принципом: Україна — понад усе!».
Спочивай з миром, козаче!









Немає коментарів:

Дописати коментар