пʼятниця, 8 листопада 2019 р.

О мово рідна! Золота колиско!


Без мови немає народу,
 як сонця без сяйва й тепла
     9 листопада День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні. Встановлене воно було 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97  «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства». В Указі було зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця».
До Дня рідної мови бібліотекарем юнацького абонементу Монастирищенської центральної районної бібліотеки Юлією Стецюк спільно з вчителем української мови і літератури Ольгою Тадєєвою в професійному ліцеї була проведена година рідної мови: «Живи і квітни, мово рідна!».
Захід було проведено з метою збагатити знання молоді про історію виникнення письма, розвитку писемності Київської Русі, історію свята «День української писемності та мови», а також формувати розуміння того, що українська мова – наш  скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава. Захід супроводжувався мультимедійною презентацією «Свято української писемності і мови». Учні дізнались про преподобного Нестора Літописця, тернистий шлях, який долала рідна мова в роки самодержавства та комунізму, її державна підтримка в роки незалежності. Книжкова виставка «Не міліє вічне джерело» пропонується увазі користувачів нашої книгозбірні у фойє бібліотеки.
Кожна епоха дарує людству нові винаходи й відкриття. Але найбільшим було письмо. Писемні знаки дали людям можливість зберегти істинне знання. Адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому. Людина заговорила давно, з того часу, коли стала людиною. Та лише з появою письма вона змогла задовольнити потребу в переданні повідомлення на відстань у просторі і часі. У цей день стартує Міжнародний конкурс знавців української мови ім. Петра Яцика. Саме він став засновником цього конкурсу серед учнівської молоді та у 2001 році став одним з володарів Міжнародної премії  (Людина Року), в галузі благодійництва та меценатства, зробив великий внесок у справу збереження самобутності української нації як на Україні, так і за межами  нашої держави. Його вклад у розвиток нашої культури, мови, історії та традицій, створення і становлення українських освітніх закладів та центрів мав неоціненне значення для нашого народу, для утвердження  молодої, незалежної України у світовому співтоваристві.
Бажаєм мові процвітати, 
Народу — щоб її не забував, 
          На рідній мові розмовляти, 
          Щоб всіх навколо здивувать! 








Немає коментарів:

Дописати коментар