пʼятниця, 15 листопада 2019 р.

Толерантність і повсякдення


Толерантність потрібно виховувати з дитинства. Саме нетерпимість до чужої «інакшості» проявляється  проблемами булінгу в школах. Спільно з вчителями навчальних закладів міста спеціалістами Монастирищенської центральної районної бібліотеки було підготовлено та проведено відверті діалоги «Інший не означає гірший».
З підлітками обговорили питання взаємоповаги, права кожного на самовираження, недопустимість проявів агресії до оточуючих. Адже у повсякденні нас оточують різні люди: пихаті, веселі, щасливі і не дуже, добрі і злі, м’якосерді, з різними натурами, характерами, інтересами і смаками. Саме в різноманітті людей полягає інтерес до життя, один до одного. Людина, яка не відчуває приязні до інших, руйнує себе як особистість. Часто ми стаємо очевидцями фактів грубого порушення основних прав і свобод людини, причинами яких є належність людини до іншої нації, релігії, статі, іншої соціальної групи. Ці порушення можуть мати різноманітний характер та непередбачувані наслідки. Учасники заходів обговорювали проблемні питання своїх взаємин з однолітками та виробили певну стратегію подолання проявів булінгу. Вона містить такі пункти:
-         готові миритись з думками інших;
-         поважати людську гідність;
-         поважати права інших;
-         сприймати іншого таким, яким він є;
-         співпрацювати на засадах партнерства;
-         визнавати рівність та різноманітність всіх оточуючих;
-         виробляти в собі терпимість до чужих думок, вірувань, поведінки;
-         відмовитись від домінування і насильства. 
Сподіваємось, що учні 9-х класів спеціалізованої школи №5 та ряду груп професійного ліцею, з якими були проведені дані заходи, візьмуть до уваги принципи толерантності та рівноправ’я, щоб у майбутньому стати законопослушними, культурними, освіченими людьми нашої країни.




Немає коментарів:

Дописати коментар