пʼятниця, 1 листопада 2019 р.

Китай - відомий і невідомий


2019 рік оголошено Роком Китаю в Україні з метою розвитку економічної та культурної співпраці обох  країн. Цікаво, що КНР стала вже другою азійською країною, рік якої оголошують в Україні. Таким чином, дотримуючись європейського вектора, наша держава все ж активно встановлює партнерські зв’язки й зі Сходом. 4 січня 2019 року Україна й Китай відзначали 25 років встановлення дипломатичних відносин, проте є й давніша історія стосунків між країнами. Існує надзвичайно цікавий історичний факт, про який мало хто знає: перша згадка про українців у Китаї зазначається в літописі Юань-Ши, в якому йдеться про те, що наприкінці XIII століття в Піднебесну потрапили кияни, які служили в гвардії китайського імператора. Саме тому наші контакти між культурами справді дуже давні.
В професійному ліцеї Монастирищенською центральною районною бібліотекою було підготовлено та проведено годину цікавих повідомлень «Китай – відомий і невідомий» та презентацію книг «Китайські письменники – лауреати міжнародних премій».
Цікаво та змістовно для молоді відбулись ці заходи, адже слухачі дізнались багато нового. Китай – дивовижна країна з унікальною культурною спадщиною, батьківщина багатьох технічних винаходів, які змінили долю людства, а також скарбниця історичних пам’яток, що належать одній із найстаріших цивілізацій світу: Заборонене місто, Велика китайська стіна, Теракотова армія та багато іншого. Усі ці всесвітньо відомі пам’ятки – гордість Китаю. Відомі на весь світ і китайські письменники: Лу Сінь, Шень Цунвень, Чжао Шулі, Лю Цін, Лу Яо, Чен Чжуншу та Янь Ляньке. Районна бібліотека інформує громаду про розвиток дружніх зв’язків між державами, історичні особливості Китаю, видатних людей, цікаві факти з життя країни на книжковій виставці «Китай: знайомство зблизька», яка функціонує протягом року на абонементі для дорослих.
Зараз Китай – це, передусім, країна з другою економікою світу, яку називають драйвером глобалізації. Важливо й те, що КНР – одна з найбільших країн-інвесторів у світі. Сьогодні для України одним із найголовніших завдань є економічний розвиток, а отже інвестиції нам знадобляться. Китай охоче вкладає гроші в агропромисловомий комплекс і створення підприємств, де виготовляють продукцію для подальшого експорту до ЄС. І ця країна зацікавлена в партнерстві з нами, адже сприймає Україну, як першу на шляху з Азії до Європи. А ще – першу країну, яка підтримала ініціативу голови КНР Сі Цзіньпіна щодо створення «Нового шовкового шляху».




Немає коментарів:

Дописати коментар