понеділок, 25 листопада 2019 р.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок

    У 1999 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми. Бібліотекарем юнацького абонементу Монастирищенської центральної районної бібліотеки Юлією Стецюк для учнів 9-А класу школи-ліцею «Ерудит» (класний керівник А.Бегерська) до цієї дати була проведена правова година «Жорстокість в стосунках: реалії сьогодення» з метою підвищення інформованості молоді щодо цієї проблеми.


Жінки по всьому світу стають жертвами зґвалтувань та зазнають побутового насилля, до того ж, масштаби та істинна природа такого насильства нерідко приховані. ООН зазначає, що жінки і дівчатка піддаються насильству, як у мирний час, так і під час збройних конфліктів, – з боку держави, суспільства, родичів. Насильство щодо жінок не обмежене рамками будь-якої конкретної політичної або економічної системи. Воно існує в будь-якій країні, не визнає кордонів матеріального добробуту, раси і культури. На жаль, за даними досліджень, кожна третя жінка хоч раз у житті страждала від насильства – фізичного, психологічного, економічного і сексуального. В Україні ситуація ускладнюється і через військову агресію з боку РФ на Донбасі. В умовах збройного конфлікту кількість випадків насильства по відношенню до жінок зростає в рази. Жінки не повинні мовчати.
З 25 листопада по 10 грудня (до Дня прав людини) в усьому світі проходитиме акція «16 днів дій проти гендерного насильства». Тема цьогорічної кампанії «Розфарбуй світ в помаранчевий колір: Покоління рівності виступає проти зґвалтувань». Ця тема має на меті активізацію зусиль громадянського суспільства в боротьбі з сексуальним насильством щодо жінок.
Треба звертатися за правовою, медичною, соціально-психологічною допомогою. Терпіти насилля не можна!


Немає коментарів:

Дописати коментар