пʼятниця, 23 листопада 2018 р.

Голодний рік, як чорна птиця, над краєм змореним літав…


Ти кажеш, не було голодомору?
І не було голодного села?
А бачив ти в селі пусту комору,
З якої зерно вимели до тла?
Як навіть варево виймали з печі
І забирали прямо із горшків.
Окрайці виривали з рук малечі
І з торбинок нужденних стариків?..
                                        Д.Білоус
       Вечір пам’яті по вшануванню жертв голодомору 1932-1933 рр. «Незабутня пам’ять України» відбувся в актовому залі професійного ліцею. Захід було проведено в тісній співпраці з Монастирищенською центральною районною бібліотекою.
Ведучі заходу скликати живих, щоб вшанувати пам’ять закатованих голодом мучеників України, небезпам’ятних до тих сіл і хуторів, до тих криниць і спільних ям, куди скидали десятками й сотнями виснажені тіла наших з вами батьків і матерів, братів і сестер, дідусів і бабусь.  І наскидали їх понад сім мільйонів – єгипетські піраміди горя  та мук на родючих чорноземах України. Ведучі заходу – вчитель Кравець Галина Дмитрівна та учні ліцею довели присутнім, що злочин був  цілеспрямований, політика радянської влади працювала на знищення і ліквідацію селянства, проявів українізації, позбавлення історичної пам’яті та будь яких проявів незгоди.  Бібліограф районної бібліотеки Галина Тимошенко презентувала присутнім видання, представлені на виставці художньої та документальної літератури «Голодомор – помста за свободу». Присутні на заході вшанували пам’ять невинно убієнних хвилиною мовчання. В ті страшні роки пішли найкращі, несли в могилу найкоштовніше, що є в нації – гени розуму, здоров’я, досконалості фізичної й духовної, гени милосердя й справедливості, людяності й відваги, всіх  людських чеснот і талантів… Обривався вічний живий ланцюг поколінь: українському народові, якого ніколи не шкодувала доля, було завдано удару, якого він ще не знав. Ми, живі, ніколи не повинні цього забувати.
Працівниками Монастирищенської центральної районної бібліотеки підготували та провели вечір жалоби «Голодомор: душа горить і тане мов свіча» в Цибулівській середній школі І-ІІІ ступенів та історичну  хроніку «Перерване буття українського села» в ліцеї «Ерудит».












Немає коментарів:

Дописати коментар