пʼятниця, 23 листопада 2018 р.

Україна пам’ятає…


23  листопада в читальній залі Монастирищенської центральної районної бібліотеки в черговий раз  зібрались члени районного літературного об’єднання «За покликом душі» та учні 9-10 класів ліцею «Ерудит», щоб вшанувати пам’ять Героїв Майдану та мільйонні жертви голодоморів в Україні.
 Керівник творчого об’єднання Катерина Бульба познайомила молодь з поетами Монастирищини та розповіла про голодне дитинство своїх батьків, про важкі випробування, які їм довелось пережити. Бібліограф районної бібліотеки Галина Тимошенко
розкрила історичний контекст причин голодомору та презентувала присутнім «Національну книгу пам’яті жертв голодомору 1932-1933рр. в Україні». Темі голодомору була присвячена поезія Марини Калінчук, Антоніни Навроцької, оповідання Василя Пір’яна. Василь Бирко розповів історію про тих, хто ризикуючи власним життям рятував  людей від голодної смерті. Вірші присвячені Героям Майдану зачитали Сергій Ярмола, Євгенія Комар та Любов Сніцар. Вірш Павла Бондаренка «Рабів до раю не пускають» зачитала Катерина Бульба.
Сьогоднішня зустріч залишиться у пам’яті присутніх, особливо в молоді, спомином німого смутку про тих, хто постраждав від голодомору та репресій. Тож помолімося простими словами, що йдуть від душі, за убієнних голодом. Важко повертає собі народ України духовне здоров’я. Жадане й  драматичне його очищення, радісне і гірке його воскресіння. Надто багато позаду могил. Надто великі втрати. І тільки правда здатна  розкріпачити волю людей, пригніченої насильницькою колективізацією та голодомором. Тільки виповівши минулі страждання, викричавши давній біль віднайде себе наш народ, достойний прекрасної долі.
















Немає коментарів:

Дописати коментар