середа, 14 листопада 2018 р.

Практикум в бібліотеці


«Каталоги і картотеки. Основні етапи створення.
Особливості планування роботи сільських бібліотек на 2019 рік».

         Практикум, тренінг – це завжди робота мозку, поштовх до чогось нового, ріст у професійному плані: щось ми знаємо краще за інших, чомусь потрібно ще вчитися. Зустріч із колегами: себе показати, інших побачити, познайомитися.

На практикум зібрались бібліотекарі  сільських бібліотек.
Особливу увагу звернули працівники районної бібліотеки на створення систематичного каталогу та систематичної картотеки статей відповідно таблиці УДК в перехідний період та надали поради по плануванню роботи бібліотек на 2019 рік.
         Завідуюча організаційно – методичним відділом розповіла про перехідний період бібліотек з ББК на УДК та надала поради до річного плану роботи.
         З системою каталогів і картотек Монастирищенської  централізованої бібліотечної системи ознайомила бібліотекар II категорії центральної районної бібліотеки Наталя Грицай.  Кожен каталог має своє цільове призначення, дозволяє проводити пошук видань відповідно запитів читачів. Бібліотечні каталоги і картотеки взаємопов’язані між собою, доповнюють один одного і розкривають склад і зміст бібліотечного фонду в різних аспектах.
 Каталоги і картотеки містять каталожні картки, на які згідно існуючим правилам бібліографічного опису занесені основні дані про кожний наявний в бібліотеці документ, розрізняються за видами відображених документів, призначенням, охопленням фондів, способом групування і формою представлення інформації.
Бібліотекар II категорії  Лариса  Мішечко надала консультації по розстановці карточок в каталогах. Значну увагу звернула на списання літератури, вилучення карток з каталогів.
На роботі з картотеками зупинилась бібліограф Галина Тимошенко.
Систематична картотека статей – містить опис статей з періодичних видань, що надходять до бібліотеки. Вона доповнює систематичний каталог, оперативно інформує читачів про новини з усіх сфер нашого життя.
Краєзнавча картотека – містить опис статей з періодичних видань про нашу область, район, їх природні багатства, історію, господарство, освіту, культуру та інше.
Завідуюча відділом дитячої районної бібліотеки Олена Матюшко надала поради по    плануванню роботи сільських бібліотек з користувачами-дітьми на наступний рік.
Директор центральної районної бібліотеки Валентина Григораш підвела підсумки практикуму.






Немає коментарів:

Дописати коментар