пʼятниця, 30 березня 2018 р.

Хай Україна вся читає, бо книга усіх нас єднає!


Щороку хвилююча мить чарівної весни приносить до бібліотек України традиційне і довгоочікуване свято – Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги. Це свято залишається найпопулярнішим під час шкільних весняних канікул, яке пов’язане з книгою.
Тиждень дитячої та юнацької книги відбувся в Монастирищенській районній бібліотеці. Тиждень розпочався презентацією книжкової виставки «Сучасна українська книга високого рейтингу»,
на якій були представлені найпопулярніші нові видання, які були отриманні бібліотекою останнім часом. Бралась до уваги література, яка міститься в топ-списках найкращих книг для дітей та молоді.
В рамках Тижня в бібліотеці експонувалась виставка талановитого художника Василя Гелетка з міста Ватутіно. Чільне місце у виставці Василя Гелетка займає тема життя і творчості Тараса Шевченка. Своїми творами художник привертає увагу сучасників, дітей, молоді до видатної постаті Кобзаря, його творчості і художнього спадку. Роботи  автора  унікальні: і за манерою виконання, і за стилем. Цікавою є творча інтерпретація автором  відомих автопортретів Кобзаря у поєднанні з героями його картин, зображення хати батьків поета як духовної субстанції, до якої тяжіє поет впродовж всього життя, роздуми над картинами періоду заслання Шевченка. Виставку відвідали учні загальноосвітніх шкіл міста,  художнього класу музичної школи та читачі районної бібліотеки. Для відвідувачів проводила змістовні екскурсії «Шевченкова свіча століттями горить…» бібліограф районної книгозбірні Галина Тимошенко, яка детально розповідала про кожний період життя Шевченка, який ілюструвався в тій чи іншій картині. Інша частина його виставки присвячена холодноярським подіям 20-ого століття. Ця частина виставки носила назву «Вогонь Холодного Яру». Про епоху українських революцій, Холодноярської республіки, його отаманів та активних учасників, яких зобразив художник на своїх полотнах, розповідала відвідувачам завідуюча методичним центром Людмила Пір’ян. Глибоке знання історії, збагачене мистецьким талантом художника, дає нам та нашим нащадкам всебічну картину життя і боротьби за державність наших героїчних предків. Використання митцем фольклорного, етнографічного матеріалу, національної специфіки, додає самобутності та унікальності його картинам.
Для учнів Цибулівської школи була проведена поетична присвята «І твоя, Кобзарю, слава не вмре, не загине». Дівчата та хлопці читали невмирущу поезію Тараса Шевченка, знайомились з його альбомами, останніми виданнями, картинами інших художників присвячених Пророку України.
Для учнів професійного ліцею було проведено презентацію літератури «Книга – це престижно». Молодь познайомили з  виданнями, які очолюють топ-списки найкращих книг для дітей та молоді. Це, зокрема, такі як:  «Крадійка книжок» Маркуса Зузака, «Провина зірок» Джорджа Гріна, «Алхімік» Пауло Коельо тощо. З нового навчального року ці твори ввійдуть в шкільну програму з зарубіжної літератури. В цих книгах підіймаються важливі проблеми історії, моралі, тих проблем, які стоять перед сучасною молоддю. Слухачів познайомили і з іншими книгами, які користуються великим попитом серед їх однолітків. Це книги: «Дорога додому» Марії Карп’юк, Рубена Гальєго «Біле на чорному», збірка Едгара По «Чорний кіт», Патріка Зюскіна «Парфуми» та інші. З великим інтересом слухали присутні розповідь бібліотекаря, а дехто відразу виявив бажання прочитати рекомендовані книги. Віримо, що презентація спонукає  молодь замислитись про той дивовижний світ, який відкривається на сторінках книг кожному, хто того побажає. Адже читання – це унікальний процес, здатний перетворити людину в особистість.




















Немає коментарів:

Дописати коментар