понеділок, 12 березня 2018 р.

Україна незборима зроду! Ти душа великого народу


10 березня Монастирищенський район святкує чергову річницю звільнення району від німецької окупації. Саме в ці березневі дні 1944 року завершилися бої в краї, коли останній недобитий окупант перетнув, рятуючись, межі нашого району. Чорна ніч фашистської неволі, яка висіла над краєм 930 днів, канула у вічність.

Ми сподівалися, що найтрагічніші сторінки сучасної української історії – позаду. І про війну дізнаватимемося лише з книг, які стануть для нас своєрідним нагадуванням: ми не маємо права допустити подібного. Але, на жаль, сьогодні воєнні події на Сході країни змушують тривожно битися материнські серця, палати вогнем ненависті очі захисників України. До визволення Монастирищини від загарбників, з метою виховання патріотизму в молоді, працівниками районної бібліотеки було підготовлено та проведено презентацію літератури «Війна у творах сучасних українських письменників», яка відбулася в професійному ліцеї. Увазі присутніх була запропонована добірка творів, в яких описуються події останніх років. Ось ці книги:
Марія Матіос. Приватний щоденник. Майдан. Війна. – К.: Піраміда, 2015 – 356 с. Хроніка подій з кінця 2013 до середини 2015 року. У книжці, написаній у формі щоденника, подано погляд на події Майдану та війни, що триває, та їх вплив на історії українців і їхніх сімей.
Макс Кідрук. Небратні. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015 – 304 с. У своїй публіцистичній книжці автор розглядає стосунки України з Росією з часів Переяславської ради до сьогодення.
Волонтери. Мобілізація добра: збірка. – Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2015. – 256 с. У книжці відомі українські прозаїки і поети привертають увагу читача до феномена волонтерства в Україні. Упорядник збірки – Ірена Карпа.
Василь Шкляр. Чорне сонце. – Х.: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2015. – 304 с. Автор у своїй новій книжці розповідає про війну на сході з точки зору бійців батальйону «Азов».
Галина Вдовиченко. Маріупольський процес. – Х.: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2015. – 288 с. Це мелодраматична розповідь про добровольця Романа, що потрапив в полон до сепаратистів та в полоні зустрів кохання.
Андрій Цаплієнко. Книга змін. – Х.: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля»2015. – 256 с. Новели відомого тележурналіста про війну в Україні.
Це лише невеликий перелік книг, які є в районній бібліотеці з даної тематики. До пам’ятної історичної дати оформлено виставку-досьє «Незгасаючий вогонь безсмертя», присвячену подіям   74-річної давнини. Тож запрошуємо всіх небайдужих ознайомитися з цими книгами, згадати видатні постаті та події як ХХ століття, так і ті, які відбулись нещодавно. А ще – низько схилити голови  перед пам’яттю тих, хто поклав своє життя за Батьківщину.


Немає коментарів:

Дописати коментар