середа, 4 жовтня 2017 р.

Твої права в мандрах життя

Для розбудови правової держави та громадянського суспільства в Україні важливим є формування нового, вищого рівня правосвідомості та правової культури населення. Великого значення у світлі цього набувають правове виховання і правова освіта молоді та юнацтва. Без глибоких знань прав, свобод чинного законодавства еволюційний розвиток жодного суспільства не відбувається. Виховання правосвідомості юнацтва передбачає засвоєння системи знань з питань держави й права; виховання поваги до законів своєї держави, глибокої переконаності в необхідності дотримання чинного законодавства; уміння визначати форми й способи своєї участі в житті суспільства, спілкуватися з демократичними інститутами, органами влади; захищати та підтримувати закони та права людини.

В рамках Тижня правових знань в районній бібліотеці відбулось засідання круглого столу: "Молоді про право" за участі директора районного центру соціальних служб для сім’ї, молоді та дітей Підлісної А.М., спеціаліста цієї ж служби Кучера О.В., в.о. начальника відділу Монастирищенського бюро правової допомоги Нищика О.А., головного спеціаліста цієї ж служби Ярмоли М.В., завідуючої відділу обслуговування читачів районної бібліотеки Мартиш О.В., учнів професійного ліцею та їх вихователя Бевз О.В.
Спеціалісти центру безоплатної правової допомоги Марина Петрівна та Олександр Анатолійович розкрили молоді аспекти безвізового режиму з ЄС для громадян України, особливості перетину кордону для навчання, роботи чи відпочинку, відповіли на ряд питань про умови отримання закордонного паспорта. Ася Миколаївна  розповіла присутнім про трагічні випадки торгівлі людьми, в тому числі, і за кордоном, застерегла молодих людей від необдуманих вчинків. Молодь почула про умови утримання під вартою, відбування терміну ув’язнення неповнолітніх. Хлопці та дівчата отримали буклети про діяльність і контакти центрів безоплатної правової допомоги, ознайомились з правовою літературою представленою на книжковій виставці "Твої права в мандрах життя". В кожної людини можуть виникнути проблеми правового характеру і на сьогоднішній зустрічі молодь отримала контакти тих, хто прийде на допомогу в важкій життєвій ситуації.
Залучення молоді до правової культури збагачує її духовне життя. Водночас знання нею своїх прав і обов’язків розширює можливості їх реалізації, зокрема й у власних інтересах. Правове виховання зміцнює життєву позицію, підвищує громадянську активність, загострює почуття непримеренності до негативних явищ. В Україні має постійно зростати внутрішня мотивація кожної особистості для активного формування правової самосвідомості та правової культури. 





Немає коментарів:

Дописати коментар