середа, 11 жовтня 2017 р.

Золоті ключі Покрови

14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці або, як кажуть в народі, Святої Покрови. «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем».
Народознавча година «Золоті ключі Покрови» відбулась для учнів професійного ліцею.
Це свято вшановується християнами східного обряду (православними і греко-католиками) 14 жовтня. Свято Покрови було введено у християнство в 10 столітті і має під собою чи то легенду, чи то подію, яка відбулася в Царгороді (Константинополі).
Місто було оточене чужинцями (за різними джерелами – то могли бути як давні руси (скити) на чолі з князем Аскольдом, так і агаряни (магометани – араби або турки), і Божа Мати начебто покрила своїм омофором городян, які молилися на всенічній службі у Влахерській церкві. Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений ворог та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами. Українські козаки взяли Святу Покрову собі як покровительку. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова. Після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. В Україні Покрова Пресвятої Богородиці завжди була великим святом. В українських селах і до сьогодні дотримуються давньої народної традиції справляти весілля після Покрови. Від Покрови і до початку Пилипівки – пора наймасовіших шлюбів в Україні.


Немає коментарів:

Дописати коментар