середа, 18 жовтня 2017 р.

100-літтю Української революції присвячується

З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності Президентом України 22 січня 2016р. підписано Указ «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років», яким 2017-й проголошено Роком Української революції, як одного із найважливіших і найскладніших періодів в історії Українського народу ХХ ст. 

  До відзначення Року Української революції 1917-1921 рр. районною бібліотекою було підготовлено і проведено історичну годину «Українська Революція: доба Центральної Ради» для учнів професійного ліцею та оформлено книжкову виставку «Визначні діячі Української революції 1917 – 1921 років». Початок революції пов’язаний зі створенням Української Центральної Ради на чолі з М.Грушевським 17 березня 1917 року. За короткий час вона перетворилася з представницького органу українського громадського руху на повноцінний парламент Української Народної Республіки. В ході революції український народ уперше в ХХ ст. створив суверенну національну державу з усіма належними ознаками: територія, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мова. Вперше після століть бездержавності відбулося об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель. Ця доба була вершиною національно-визвольної боротьби, якій присвячено багато сучасної художньої літератури. Молоді на заході презентували книги Василя Шкляра «Маруся», «Чорний ворон», Андрія Кокотюхи «Справа отамана Зеленого» та інші, які викликали жвавий інтерес та цілу дискусію в аудиторії.
 Сьогодні Україна є спадкоємицею державних традицій, закладених революцією 1917–1921р. Здобутки революції та причини її поразки мають стати важливим уроком для сучасної України. Події, які сталися 100р. тому були переламними й визначають сьогодення України.

Немає коментарів:

Дописати коментар