пʼятниця, 3 травня 2024 р.

На Великдень писанку розмалюй

 Весна в Україні. Воскресає природа, воскресає життя. Надходять Великодні свята. І беруться українці за прадавнє мистецтво розписування писанок — символу Великодня, символу Весни, символу Вічності життя.
   Традиція писанкарства в Україні налічує тисячі років і передує запровадженню християнства в Україні: на яйцях малювали воском, щоб створити візерунок; далі додавалась фарба, щоб надати яйцям чудових кольорів, — фарба не діє на покриті воском частини яйця. Коли все яйце було пофарбоване, віск видалявся, залишався тільки кольоровий візерунок.
   Напередодні Великодня в Монастирищенській публічній бібліотеці відбувся майстер-клас по виготовленню писанок для здобувачів освіти професійного ліцею.
   Мета заходу – розширити і поглибити знання молоді про найдавніше свято, традиції нашого народу щодо святкування Великодня; ознайомити із символікою знаків на писанках; виховувати любов до нашого народу, його традицій, минулого і сучасного.
   У дружній атмосфері, допомагаючи один одному, хлопці та дівчата ознайомилися з традиціями нашого народу і навчилися створювати писанки. Жоден не залишився осторонь цієї справи, з великою цікавістю та натхненням всі занурилися в царину розпису елементів писанки. Найцікавішим виявився процес знімання воску з яєць, адже під такою оболонкою приховувались усі фантазії. Сподіваємось, в учасників заходу залишились лише гарні враження, приємні емоції та нові навички.
   Тож цінуймо, пізнаваймо, плекаймо українські традиції!
Мирного та спокійного Великодня!
Перемоги Україні!































Немає коментарів:

Дописати коментар