середа, 8 травня 2024 р.

Друга світова війна: уроки історії та сучасність

 8 травня Україна, все прогресивне людство відзначає День пам’яті та перемоги. В далекому 1945 році у найтрагічнішому глобальному конфлікті минулого століття було поставлено крапку, в якому загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.
З метою вшанування пам’яті полеглих у Другій світовій війні, винесення уроків історії та виховання патріотизму в підростаючого покоління працівники Монастирищенської публічної бібліотеки спільно з класним керівником Ольгою Мельник, майстрами виробничого навчання Валентиною Микитенко та Володимиром Поліщуком для груп №267 та 272 Монастирищенського професійного ліцею організували та провели історичну годину: «Друга світова війна: уроки історії та сучасність».
Для нашого народу Друга світова війна не лише історія перемоги над нацизмом, але також – національна трагедія. Українці, позбавлені власної державності, у ній змушені були воювати за чужі імперські інтереси. Прямі людські втрати України у Другій світовій становлять понад 8 мільйонів осіб, економічні – 285 мільйонів тогочасних рублів. Війна розкрила для українців руйнівну «силу» обох тоталітарних режимів. Усім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України (Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл, депортації). Однак довго замовчувалися численні злочини комуністичного режиму – розстріли політичних в’язнів у Західній Україні в червні–липні 1941 року, підрив центру Києва і греблі ДніпроГЕСу в 1941 році, знищення в Одесі поранених червоноармійців, скинутих в море разом із санітарними машинами тощо. Із Україною пов’язане і завершення війни. 2 вересня 1945 року генерал Кузьма Дерев’янко, який народився на Уманщині, від імені СРСР приймав беззастережну капітуляцію Японії.
Ми пам’ятаємо, якою ціною здобувалась Перемога. Пам’ятаємо її винуватців та героїв. Схиляємо в пошані та журбі голови перед пам’яттю наших предків, які знищили нацизм в Європі, визволяли наші міста і села від окупантів, проявляли героїзм і самопожертву в тилу і на фронті. Пам’ятаємо всіх, хто поклав своє життя на вівтар заради життя майбутніх поколінь.
Перемогли нацизм – переможемо і рашизм!
Слава Україні!







Немає коментарів:

Дописати коментар