четвер, 23 травня 2024 р.

Нові часи - нові Герої

 23 травня українці відзначають День Героїв– щорічне свято, запроваджене на честь усіх захисників нашої країни, які боролись та продовжують боротись за рідну землю протягом не одного століття. Воно було покликане відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму.
Передусім це свято лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН, а тепер ще воїнам АТО та російсько-української війни. Вшануємо пам'ять всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України.
День Героїв відзначають понад сімдесят років. У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив відзначити 23 травня як День Героїв. В травні віддали своє життя у визвольній боротьбі кращі сини України XX століття:
3 травня 1924 року – головний ідеолог державної самостійності України початку XX століття, один із співавторів ідейних засад українського націоналізму Микола Міхновський був повішений більшовицькими агентами, видавши це за самогубство;
25 травня 1926 року в Парижі від кулі більшовицького агента загинув головний провідник української національно-визвольної боротьби 1917-21 років Симон Петлюра;
23 травня 1938 року в Роттердамі вибух бомби, підкладеної агентом НКВС, обірвав життя організатора українського націоналістичного руху, засновника та першого Провідника УВО та ОУН полковника Євгена Коновальця.
Українські герої – це прості люди, жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, діти та літні люди, які стали на захист рідної неньки-України. Герої Небесної Сотні та сучасної російсько-української війни є нащадками одвічних борців за Україну.
До Дня Героїв в Монастирищенській публічній бібліотеці організовано книжкову виставку-звертання: «Нові часи – нові Герої», на якій зібрано найновіші видання про Героїв минулого та сучасності, Героїв Монастирищини, які поклали свої життя на вівтар свободи і незалежності нашої країни. Створено відео-презентацію «День Героїв»
Дякуємо вам за наші життя! Ви б’єтеся за те, чому нема ціни у всьому світі – за Батьківщину. Висловлюємо велику вдячність та повагу усім захисникам, які сьогодні мужньо захищають честь і свободу рідної країни.
Ми всі низько схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, кому не судилося повернутися до рідних домівок. Вони тримають небо над нами й назавжди залишаться в наших серцях. Пам’ятаємо!
Слава Україні! Героям Слава!







Немає коментарів:

Дописати коментар