понеділок, 15 травня 2023 р.

Останній гетьман України: Павло Скоропадський

Сьогодні 150 років від дня народження Скоропадського Павла Петровича, українського військового, державного, політичного та громадського діяча, останнього гетьмана Української Держави (15.05.1873–26.04.1945).

У 1918 році Павло Скоропадський, нащадок старого українського козацько-шляхетського роду, збудував блискучу військову кар'єру.

Брав участь у російсько-японській та Першій світовій війнах. А під час революційних подій в Україні у 1917 році делегати з'їзду Вільного козацтва в Чигирині обрали його своїм отаманом. За його правління було налагоджено дієздатну адміністративну систему управління, розбудовувалися освіта, наука, державний апарат. Йому були чужі соціалістичні ідеї Центральної Ради, першого українського парламенту. А після більшовицького перевороту в Петербурзі він погодився з першими універсалами нової влади про незалежність України. У лютому-березні 1918 року російські більшовики вдерлися в Україну і на три тижні зайняли Київ. Центральна Рада евакуювалася з міста, і незабаром туди увійшли німецькі війська, за підтримки яких Скоропадський проголосив себе гетьманом України. За сім з половиною місяців гетьманату в країні встановилася економічна стабільність. За сприяння Скоропадського було відкрито Академію наук, Національний історичний музей, 150 українських шкіл, для яких було видано кілька мільйонів підручників рідною мовою. У грудні 1918 року через політичні розбіжності владу Скоропадського було повалено, сам він змушений був зректися гетьманства і емігрувати. Останні роки жив у Німеччині, де і помер у 1945 році.

         На підтримку маніфесту прийнятого МКІП, Українським інститутом національної пам'яті «Культурна консолідація задля перемоги», за напрямком «Пишаймося спадком» Монастирищенська публічна бібліотека презентує громаді видання, які є в фонді книгозбірні про видатну постать української історії, учасника визвольних подій 1918-1920рр. Павла Скоропадського. Книги розраховані для широкого кола читачів, всім тим, хто цікавиться історією України.
         Реєнт Олександр. Павло Скоропадський. – К.: Видавничий дім «Альтернативи», 2003. – 304 с.; іл.

Історичний портрет одного з видатних діячів української історії ХХ століття Павла Скоропадського створено на основі вивчення сучасних вітчизняних і зарубіжних праць. Блискучий військовий, який пройшов шлях від кавалергарда до генерал-лейтенанта в царській армії та в буремні 1917-1918 рр. втілив споконвічну ідею української державності.

       Михайлова О.Ю. Павло Скоропадський: «Крім негідників, усі підуть за мною». – К.: Парлам. Вид-во, 2018. – 368 с. – (Серія «Політичні портрети»).

Становлення політичного світогляду видатного державника доби Української революції та його перетворення на лідера українського консервативного руху показано в світлі сучасної політичної теорії.           

         Скоропадський Павло. Спомини/ Передмова Г.В.Папакіна. – К.: Україна, 1992. – 112 с.
У своїх споминах Павло Скоропадський розповідає про маловідомі факти з історії громадянської війни в Україні, цікаві подробиці про діяльність Центральної Ради та айстро-німецького командування, а також про той нелегкий шлях, справжнє «ходіння по муках», що пройшла українська інтелігенція у ті буремні роки.
         Савченко В.А. Павло Скоропадський – останній гетьман України/ Худож.-оформлювачі Б.П. Бублик, В.А.Мурликін. – Харків: Фоліо, 2008. – 380 с. – (Історичне досьє).
         Яневський Д.Б. Грушевський. Скоропадський. Петлюра/ Д.Б.Яневський. – Харків: Фоліо, 2020. – 795 с.: іл. – (Великий науковий проект)
















Немає коментарів:

Дописати коментар