четвер, 4 травня 2023 р.

Як протидіяти булінгу

 Верховна Рада України 18 грудня 2018 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії булінгу», який вперше визнав юридично це поняття в українському законодавстві та передбачає відповідальність не тільки за вчинення, але й за приховування випадків булінгу. За даними ЮНІСЕФ, майже 70% дітей по всьому світу потерпають від цькування з боку однолітків. А Україна посідає одне з чільних місць серед європейських країн з найвищим рівнем булінгу.
В читальній залі Монастирищенської публічної бібліотеки на диспут «Як протидіяти булінгу»  зібралась молодь – вихованці гуртожитку професійного ліцею, вихователі, бібліотекарі. Предметом дискусії стало обговорення проблеми булінгу в молодіжному середовищі. Насмішки та кепкування, образи та погрози, штурхани і підніжки, відібрання речей, грошей чи документів, і навіть бійки – далеко не повний перелік діянь, які притаманні як конфлікту так і булінгу. Саме в цьому і намагались розібратись учасники засідання. За протиправну поведінку, за  свої вчинки потрібно буде  відповідати. Означення проблеми, шляхи її подолання, загрози та наслідки, які це може мати – в книгах про булінг, яких сьогодні є достатня кількість в книгозбірні – як зарубіжних авторів, так і українських. Такі книжки можуть захопити юного читача захопливим сюжетом і водночас – дати можливість уважніше придивитися до проблеми, вийти за межі своєї сьогоденної ролі. Обговорили проблеми взаємовідносин, адже виявлення їх – це перший крок до її подолання, один з кроків до руйнування замкнутого кола, коли підлітки й дорослі не можуть зважитися на довірливий діалог.
Додержання конституційних прав та свобод дитини (якою вважається особа до 18 років) гарантій з охорони дитинства, реалізації прав дітей на освіту є предметом спільної турботи: батьків, вчителів, психологів, соціальних служб, всіх, хто може допомогти вирішити ці проблеми.










Немає коментарів:

Дописати коментар