середа, 19 квітня 2023 р.

Знай. Люби. Бережи!

 22 квітня – Всесвітній День Землі, свято єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих багатств і природних ресурсів, якими наділила нас природа. Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для розв’язання екологічних проблем.

До Всесвітнього дня Землі працівники Монастирищенської публічної бібліотеки підготували та провели еко-годину «Рослини в побуті та звичаях українського народу»

для здобувачів освіти Монастирищенського професійного ліцею. На заході було розкрито місце та значення живої природи для життя людини. Як патріотам рідної країни, нам потрібно не лише любити і захищати рідну землю, а й берегти її ресурси, чистоту, навколишнє середовище, турбуватись про звірів і птахів, які постраждали від військових дій, адже ворог нищить не лише людей, економіку, інфраструктуру, але й, передусім, навколишнє середовище, все живе. І зміни, які відбулись в екосистемах та заповідних куточках нашої країни, що зазнали нищівних обстрілів чи знаходяться під окупацією, на жаль, невідворотні… З давніх-давен рослини, природа в житті українців відігравали надзвичайно важливу роль. Рослини лікували, годували, одягали, давали прихисток нашим пращурам. З глибин віків до нас дійшли скарби народної мудрості, прислів’я і приказки пов’язані з природою: «Де срібліє вербиця – там здорова водиця», «Така правда, як на вербі груші», «Де волошки, там хліба трошки» та інші; крилаті вислови: «Без верби й калини нема України», «Цей світ як маків цвіт», «Щоб нарік ще ряст топтав» тощо, яскраво ілюструють наше захоплення і любов до природи. А скільки складено народних та авторських пісень, де в назві є  рослини! «Ой у вишневому саду», «Зеленеє жито зелене», «Горіла сосна, палала», «А льон цвіте синьо-синьо», «Не ламай калини», «Чорні очка як терен» – знають всі, а давня січова пісня «Ой у лузі червона калина» стала другим гімном українців, що згуртовувала націю на боротьбу з окупантом.

У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. Врятувати Землю можна, якщо кожен з нас буде прибирати сміття після відпочинку в лісі чи парку, економно витрачатиме природні ресурси, візьме участь в озелененні та благоустрої свого села чи міста, посадить дерево чи квітник, грамотно утилізуватиме батарейки та енергозберігаючі лампи тощо.
Пам’ятаймо, що Земля – це неоціненний дар, подарований нам природою, це – наш спільний дім, тож берегти її – наш священний обов’язок.












Немає коментарів:

Дописати коментар