четвер, 13 квітня 2023 р.

Традиції святкування Великодня в Україні

У багатьох куточках нашої країни великодні традиції та обряди дотримуються практично в незмінному вигляді, такими, якими вони дійшли до нас з найдавніших часів. У кожного з нас це свято асоціюється з найсвітлішими спогадами дитинства, урочистою атмосферою, особливим настроєм.
З тисячолітніми традиціями святкування Великодня, обрядами, віруваннями, які передавались із покоління в покоління, бібліотекарі Монастирищенської публічної бібліотеки ознайомили здобувачів освіти Монастирищенського професійного ліцею на народознавчих годинах: «Великдень на дворі і писанка на столі» (група 272, класний керівник Ольга Мельник) та « Розмалюю писанку розмалюю…» (група 260, класний керівник Миронюк Тетяна Юріївна).
Підготовка до Великодня починається за тиждень, який називається Страсним, або Білим. Четвер цього тижня, який називають чистим, за традицією відводився на те, щоб прибрати оселю, прикрасити ікони святковими рушниками та всією сім’єю викупатися до сходу сонця у проточній воді, котра за народними віруваннями, змиває з людини всі гріхи й хвороби. Розповіли і про інші, не менш важливі дні тижня, а також про те, як святкували саме свято Великодня, з багатим різноманіттям гаївок і веснянок, іграми, якими забавлялись діти та молодь в цей день. Познайомили з історію писанки, техніками виготовлення та легендами про цей символ України, адже це ціле мистецтво розписати яйце так, щоб воно стало справжнім оберегом, щоб зображена на ньому символіка виконувала своє важливе призначення.
До Великодня на дорослому абонементі Монастирищенської публічної бібліотеки облаштована виставка-експозиція: «Паска красна світ вітає», з метою створення гарного настрою нашим відвідувачам.
Тож вітаємо з прийдешнім святом Великодня та бажаємо всім якнайскорішої Перемоги, миру, здоров’я та процвітання неньці-Україні!
Христос Воскрес!
Воскресне Україна! 








Немає коментарів:

Дописати коментар