пʼятниця, 17 лютого 2023 р.

Від Небесної Сотні до Небесної Січі…

Ураган історії лютує
І вітрила неба напина…
Брате мій нескорений, ти чуєш?
Нас тривожно кличе далина!
Олесь Бердник, “Небесна Січ” (1974)

       У світовій історії важко знайти інший приклад, коли осмислення трагічних і водночас героїчних подій породжувало настільки яскравий символ – сучасний і водночас глибоко вкорінений у нашому минулому, символ, який цілком відповідав духу нації та постав у вирішальний для неї момент не декларативного, а реального утвердження України як незалежної держави.

Відтоді минуло дев’ять років. І сьогодні, коли ми вшановуємо Героїв Небесної Сотні, унаслідок повномасштабної воєнної агресії росії Україна має, на жаль, уже не тільки Небесну Сотню, а й Небесну Січ – тисячі небесних захисників. У Небесній Січі чимало тих, хто був тоді на майдані Незалежності, на «Груші», біля Маріїнського парку, хто йшов беззбройним проти «Беркуту» на вулиці Інститутській чи виходив на мирні демонстрації у Львові й Донецьку, Запоріжжі й Івано-Франківську…

          Небесна Сотня – 107 загиблих учасників Революції Гідності, а також активісти Майдану, які загинули навесні 2014 року з початком російської агресії на сході України. Про головні риси героїв Майдану – вірність своїй Державі, віру в краще майбутнє та мужність у втіленні цього в життя, розповіли бібліотекарі Монастирищенської публічної бібліотеки здобувачам освіти професійного ліцею на патріотичній годині «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни», яка відбулась в навчальному закладі, а також вихованцям гуртожитку професійного ліцею, які завітали в читальну залу книгозбірні на інформаційно-виховну годину «Обірвана кулею мрія». Молоді проілюстровано передумови виникнення Майдану, його перебіг,  Героїв, продемонстровано фільм «Люди творять історію. Небесна Сотня». Лютий 2014-го став першим актом збройної агресії проти громадян України, які хотіли жити у вільній державі, бо були вільні духом. І нині, коли Майданом називають усю Україну, ми розуміємо, що Герої Небесної Сотні були першими загиблими у цій війні та що саме вони разом із побратимами дали тоді відсіч супротивникові, який підступно діяв через президента-втікача Януковича. Відкрита війна проти України планувалася давно, а у прихованих та гібридних формах протистояння тривало всі десятиліття нашої незалежності.

У тому першому бою Герої Небесної Сотні перемогли, бо не дозволили путіну руками Януковича знищити Україну. І то була перша перемога у цій війні. За нею були інші. А попереду – остаточна Перемога, після якої Україна посяде врешті-решт гідне місце серед вільних демократичних країн. Це мета, заради якої в листопаді 2013 року українці вийшли на Євромайдан.

Вдячні за свободу! Наша боротьба триватиме до Перемоги!

Слава Україні! Героям Слава!












Немає коментарів:

Дописати коментар