вівторок, 21 лютого 2023 р.

Мово моя, душа голосна України!

 «Без мови рідної, юначе,
й народу нашого нема»  Володимир Сосюра
   Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

Мова — ДНК нації, невід’ємна частина ідентифікації населення. Сьогодні, як ніколи, ми це розуміємо.  Українці впродовж своєї історії постійно боролися за право писати, читати та говорити українською мовою. Це право намагалися відібрати у нашого народу, і наразі ми знову мусимо ставати на захист рідної мови. Ворог добре знає: відібравши мову, він привласнить собі душу народу, його культуру, традиції, а також історію.

 Монастирищенська публічна бібліотека незмінно популяризує Українське Слово серед своїх користувачів. На нього відгукується наша душа. У ньому сила нашого сьогодення і надійна основа побудови майбутнього. У ньому хребет українськості, що є надзвичайно важливим для формування, розвитку і зміцнення нації. Українська книга повинна стати звичною в кожній домі, як це було в 19ст., коли навіть в найбідніших був «Кобзар» в хаті.

До Дня рідної мови Монастирищенська публічна бібліотека організувала на юнацькому абонементі книжкову виставку «Магічна сила слова», а в Монастирищенському професійному ліцеї зорганізована година рідної мови «Чарівні звуки, рідні слова». Сьогодні головним завданням для українців, особливо юнацтва та молоді, є досконале вивчення української мови, покращення знань солов’їної, ототожнення себе з своїм народом. Наша мова обов’язково збережеться на довгі роки, адже по іншому й бути не може.

Мова — скарб кожного народу, вона стоїть на захисті його унікальності і ідентичності. Тож плекаймо, бережімо, примножуймо українську мову! Нехай українське слово буде для всіх нас оберегом в боротьбі з ворогом-окупантом!











Немає коментарів:

Дописати коментар