середа, 29 січня 2020 р.

Подвиг української молоді


Спом’янімо в пісні славу Крутів,
найсвятіше з наших бойовищ!
Крути! Крути! – смолоскип в майбутнє.
Підіймімо наші душі ввиш!»
 Б.-І. Антонич (1937)
     29 січні відзначається 102-річчя бою під Крутами  – події, що набула для українського народу символічного значення. Подвиг українських юнаків, які своєю кров’ю окропили землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії символом національної честі та нескореного духу нашої нації.
До цієї пам’ятної дати Монастирищенською центральною районною бібліотекою було підготовлено і проведено ряд заходів. В фойє книгозбірні організована книжково-ілюстративна виставка «Герої Крут – наша  слава, наша історія».
Напередодні в читальній залі бібліотеки відбувся історичний діалог «Тернистими шляхами в ім’я держави», в школі-ліцеї «Ерудит» для учнів 9-Б і 9-В класу була проведена ретроспектива подвигу «Революція, державність, нація» та   годину пам’яті «Ті, що боролись за Україну» для ряду груп професійного ліцею. Заходи були проведені з метою формування в підростаючого покоління почуття патріотизму на прикладах мужності і звитяги, любові до своєї Батьківщини, її історії, героїчного минулого та вшанування пам’яті всіх, хто загинув за Україну. На заходах молоді розкрито історичний період 20-х років минулого сторіччя, окреслено цілі та прагнення молодих українців до свободи та незалежності, презентовано книги про Крути, спогади учасників тих подій. Хлопці та дівчата переглянули відеоролики про цю битву.
 «…Народ, творячи з якоїсь події легенду, – а Крути, без сумніву, є й будуть однією з найвеличніших легенд нашої нації, – знає, що він робить. Народна мудрість і національний геній – ця найвища земна справедливість, – творячи свої легенди і міфи, цебто підносячи дану історичну подію до височини надсторіччя, ніколи – щодо вибору тієї події – не помиляються. Не помилилися вони й у випадку Крут», – так у 1941 р. писав видатний український поет, колишній старшина армії УНР Євген Маланюк.
Бій під Крутами не мав визначального воєнного значення, але для українського народу він став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України.
Долі учасників бою під Крутами склалися по-різному. З часом дехто з них потрапив у поле зору каральних органів СРСР і був репресований, декому ж пощастило залишити терени імперії і життєвий шлях вони скінчили в інших країнах, зокрема, у США, Канаді. Були й такі, що продовжили боротьбу з російсько-окупаційним режимом у загонах Армії УНР, а згодом і в УПА. Одному з учасників бою Матвію Данилюку пощастило найбільше: він дочекався проголошення незалежності України, проживши 103 роки і пішовши з життя у 1994-му.













Немає коментарів:

Дописати коментар