понеділок, 27 січня 2020 р.

Символ вічної скорботи


Це Голокост – всього одне лиш слово,
Та його сенс – пекучий болі жар,
Вбивали всіх!.. старого і малого,
мало хто життя порятував…
27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.  У цей день в 1945 році війська 1-го Українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів. З середини ХХ ст. слово «Голокост» стало загальновживаним по відношенню до хвилі терору проти єврейського населення, розпочатого Гітлером, та винищення нацистами під час Другої Світової війни євреїв та інших народів Європи.
         До Дня пам'яті жертв Голокосту працівниками Монастирищенської центральної районної бібліотеки для учнів 9-А класу школи-ліцею «Ерудит» була проведена година пам’яті «Сторінки історії розповідають».
Бібліотекар у своїй бесіді назвала історичні факти, які увійшли в історію, як трагедія ХХ століття, презентувала присутнім книги нашого земляка М.Камінського «Вечная боль души», А. Кузнєцова «Бабин Яр», «Щоденник» Анни Франк та передала всю глибину трагізму приречених на смерть людей. На заході вшанували пам’ять   невинно убієнних, переглянули принесені книги, фотографії та документи. Під час обговорення хлопці та дівчата висловлювали власну думку про ті історичні події, ділилися враженнями та глибоко співчували жертвам Голокосту та тим людям, які дивом врятувалися від масового знищення нацистами.                     
         Для відвідувачів в читальному залі районної  бібліотеки організовано виставку – спомин «Символ вічної скорботи». Нинішнього року пам’ятні церемонії об’єднані ідеєю, що має назву «Шість мільйонів сердець», – у пам'ять про шість мільйонів євреїв, убитих у роки Другої світової війни.



Немає коментарів:

Дописати коментар