пʼятниця, 20 грудня 2019 р.

Мандрівка в глибину народних звичаїв


Є край, де найкращі у світі пісні
І цвітом чарує калина,
Де сонечко вперше всміхнулось мені,
Це дім мій – моя Україна!
Щасливі ми, що народилися і живемо на такій чудовій землі – багатій і мальовничій Україні. Кожна нація, кожен народ мають свої звичаї, що виробились протягом багатьох століть і освячені віками. Звичаї і традиції розрізняють і об’єднують людей в один народ, одну націю. Вони відображають спосіб світосприйняття народу, те, як народ мислить, відчуває навколишній світ.
Для прищеплення підростаючому поколінню любові до свого народу, його традицій, мови, історії, усної народної творчості, бібліотекарями Монастирищенської центральної районної бібліотеки були проведенні народознавчі години
«На Андрія дівицям надія», «Величаєм тебе, Святителю Миколаю…», «Люблю я свій народ – ціную його звичаї» для ряду груп професійного ліцею та  зимовий календар «Святий Миколай, ти до нас завітай!» для учнів 9-А класу школи-ліцею «Ерудит». На проведених заходах молодь знайомили з традиціями святкування українцями численних грудневих та Різдвяних свят, Нового року, який зміст вкладався в приготування страв, символіки створення «дідуха», якого більшість дітей вперше побачили саме в бібліотеці, проведення молодіжних вечорниць тощо. Сподіваємось, отриманні знання сприятимуть популяризації народознавства серед молоді, її зацікавленості українською історією, збереження та передачу українських традицій своїм нащадкам. Розбудова українського суспільства передбачає формування в підростаючого покоління таких моральних рис як гуманність, чесність, працьовитість, старанність тощо. Однак, через тенденцію до зростання бездуховності, нівелювання цінностей життя, загострення проблем сімейного виховання, становленню повноцінної підростаючої особистості не надається належна увага. Розв’язання цієї проблеми можливе завдяки прищеплення дітям та молоді традицій виховання українців в давнину, вивчення і використання народного виховання, яка б ураховувала і потреби часу і, водночас, задовольняла запити та інтереси підростаючої особистості в інформаційній культурній спадщині. 
Для всіх відвідувачів книгозбірні в фойє бібліотеки оформлено книжкову виставку «Зима крокує, свята дарує», на якій зібрано матеріали про новорічні та Різдвяні свята.










1 коментар: