вівторок, 10 грудня 2019 р.

Молоді про право


   10 грудня Міжнародна спільнота відзначає День прав людини. Саме у цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини. Україна, будучи державою-членом Ради Європи, в 1997 році ратифікувала Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Протоколи до неї. Згідно преамбули Конвенції вона має на меті забезпечити загальне та ефективне визнання прав людини, проголошених Генеральною Асамблеєю ООН у Загальній декларації прав людини. Конвенція не лише спрямована на захист широкого спектра громадянських та політичних прав, а й запровадила ефективний механізм забезпечення прав особи, що зокрема передбачає право на індивідуальне звернення за захистом порушених прав.
Монастирищенською районною бібліотекою в рамках Тижня правових знань, до Міжнародного Дня з прав людини було підготовлено та проведено діалог «Етичні засади прав людини» для учнів 10-Б класу спеціалізованої школи №5, на яких обговорювались важливість знань про свої права та обов’язки, розглядалась Конвенція з прав дитини та конкретні правові ситуації.

Спільно з вихователями професійного ліцею в читальній залі районної книгозбірні було організовано засідання круглого столу «Кожен стає тим, ким хоче бути» для учнів даного навчального закладу. Модератори заходу окреслили коло проблемних питань, які турбують сьогодні молодь, а саме: взаємини з однолітками, протидія насилля та булінгу в своєму оточенні, вживання алкоголю, наркотиків та надали слово молоді для висловлення своєї думки з проблемних питань. На заході презентувалась книга Насті Мельниченко «Я не боюся сказати»,  в якій розповідається про те, як себе поводити, щоб убезпечити від насильства, адже наші дії та вчинки мають завжди наслідки. Також надано рекомендації, куди звертатися по допомогу та підтримку, якщо лихо вже сталось. Книга піднімає гострі теми, які не прийнято обговорювати вдома чи в школах, залишає місце для роздумів. На юнацькому абонементі активно функціонує книжкова виставка «Все про твої права», на якій зібрано матеріали про законодавство України щодо молоді, основні документи, які регламентують права та обов’язки неповнолітніх, корисні посилання та буклети, інформацією куди звертатись в тій чи іншій проблемній ситуації тощо. Заходи, які були проведені 10 грудня завершили Всеукраїнську акцію «16 днів проти насилля», але заходи по правопросвітній роботі з молоддю будуть проводитись регулярно.

















Немає коментарів:

Дописати коментар