вівторок, 3 грудня 2019 р.

Людина починається з добра


Щороку 3 грудня у світі відзначається Міжнародний день інвалідів, який проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Відзначення цієї дати спрямоване на посилення уваги до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами. Щороку Міжнародний день людей з інвалідністю присвячений певній тематиці. У 2019 році – це тема «Забезпечення активної участі інвалідів у житті суспільства» – реалізація Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року.
До Міжнародного дня людей з інвалідністю Монастирищенська центральна районна бібліотека провела годину моралі «Людина починається з добра»
для учнів 9-А класу школи-ліцею «Ерудит» з метою донесення до підростаючого покоління інформації про проблеми інвалідів, прищеплення  добра, гуманності, поваги до кожної людини, гідності та особистої незалежності, недискримінації. Про проблеми інвалідів ми не задумуємось допоки це не торкнеться нас чи наших рідних. В наш непростий час, коли тривають бойові дії на Сході країни, наші захисники отримують важкі поранення та контузії, в численних автомобільних аваріях важко травмуються діти та дорослі, працівники часто порушують техніку безпеки на підприємствах, і як наслідок здорові та працездатні люди отримують інвалідність, яка залишається на все життя. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), понад 1 мільярд людей мають якусь форму інвалідності, а це майже 15% населення світу. У людей з інвалідністю вища ймовірність бути безробітним і, загалом, заробляти менше. В Україні понад 2 мільйони 800 тисяч людей мають статус інваліда, з них 151 тисяча – діти. Це 6,1 відсотка до загальної кількості населення. І майже 80 відсотків інвалідів – це люди працездатного віку. Україна ратифікувала Міжнародну конвенцію ООН про права інвалідів 16 грудня 2009. Президентом України підписано Указ №678/2015 «Про активізацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю».
Захищаючи гідність людей з інвалідністю ми захищаємо своє людське обличчя. Практика показує, що люди з інвалідністю можуть і стають повноцінними і високоефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства. Переймаючись буденними проблемами ми повинні замислитися над непростою долею людей з вадами здоров'я і не тільки у день 3 грудня, а й протягом цілого року не забувати про те, що поруч з нами живуть інваліди і вони потребують допомоги і уваги, а найперше нашої поваги та розуміння.
Тож люди на Землі,
Спішіть добро творити,
Щоб нам не згинути у морі зла,
Щоб кожен міг серед краси прожити
У царстві справедливості й добра…



Немає коментарів:

Дописати коментар