четвер, 24 жовтня 2019 р.

Допоки пам'ять в серці не згасає


І живуть у пам’яті народу
Його вірні дочки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни.
Їх життя, їх помисли високі,
Котрим не судилось розцвісти,
Закликають мир ясний і спокій,
Як зіницю ока, берегти.
              В. Симоненко
28 жовтня Україна на офіційному рівні святкує День вигнання нацистських окупантів з України. Це свято має на меті всенародне уславлення мільйонів полеглих за визволення української землі
представників усіх національностей, співвітчизників, які загинули на окупованій території, в концтаборах, на фашистській каторзі, вшанувати українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів в лавах Червоної армії або Української повстанської армії.  75 років назад, 28 жовтня 1944 у ході Карпатсько-Ужгородської операції завершилося визволення всієї української території від німецько – фашистських загарбників. З перших днів війни Україна була центральною ділянкою воєнних дій.
Монастирищенською центральною районною бібліотекою до цієї пам’ятної дати було підготовлено та проведено низку заходів. В фойє бібліотеки експонується виставка документів «Літопис війни», на якій ілюструється участь України в Другій світовій війні, визначні битви, невідомі сторінки історії, розсекречені матеріали тощо, а також матеріали присвячені сучасній боротьбі на Сході України за свободу та незалежність. З метою закріплення знань підростаючого покоління про події Другої світової війни, про звільнення України від нацистських окупантів, вшанування пам`яті загиблих визволителів, виховання поваги, шанобливого ставлення до учасників війни, патріотизму та любові до своєї держави для ряду груп професійного ліцею було проведено історичну годину «Книга пам’яті України розповідає». На заході молодь дізналась про невідомі сторінки історії України періоду Другої світової війни, про ту страшну ціну, яку заплатив український народ за своє звільнення, про ратний подвиг тих, хто зі зброєю в руках захищав Україну 75 років тому і тих, хто захищає її сьогодні.
 Звільнення України від нацистів під час Другої світової війни здійснювалося в період із січня 1943 року по жовтень 1944 року. Щороку історична пам’ять повертає нас до героїчних, болючих та радісних днів. Не померкне слава солдат, світла пам'ять Великої Перемоги живе у серцях і донині. Дорогою ціною дісталася перемога. З найжорстокішої в історії війни Україна вийшла зруйнованою і знекровленою, мільйони людей загинули на полі бою, в концтаборах чи від ран. Наш обов’язок – пам`ятати і згадувати подвиг тих, хто віддав своє життя для того, щоб ми жили у спокої, мирі на власній землі, щоб жахіття Другої світової ніколи і нікому не довелось пережити!




Немає коментарів:

Дописати коментар