середа, 8 листопада 2023 р.

Література рідного краю

 В рамках Стратегії розвитку читання на період до 2032 року ініційовану Міністерством культури та інформаційної політики «Читання як життєва стратегія», яка є необхідною складовою гуманітарної безпеки України, позаяк виконує завдання національної консолідації, модернізації, розвитку української культури та зміцнення людського потенціалу і Стратегії національно-патріотичного виховання на 2020-2025 роки тема «Література рідного краю» займає одне з провідних місць.
Виховання любові до рідної землі має величезне значення. А хто краще це може передати молодому поколінню як не поети, письменники, краєзнавці нашої малої батьківщини? Патріотизм починається з любові до батьківської хати, до колискової, яку співала мама, до сім'ї, родини, до рідного слова.
Монастирищенська публічна бібліотека спільно з вчителем української мови та літератури Світланою Савченко підготували і провели ряд літературних годин присвячених поетам та письменникам рідного краю для учнів 9-А, 9-Б, 9-В класів Ліцей "Ерудит" Монастирищенської міської ради Черкаської області.
Славна минулим і сьогоденням Монастирищенська земля, багата родючими нивами, квітучою природою, відомими працелюбними людьми, видатними постатями. Це один із тих чарівних куточків землі нашої, який ніби для того й створений, щоб бути оспіваним в поезії і прозі. Працею і творчістю примножують славу Монастирищини, її мистецькі і духовні багатства місцеві поети і письменники, чиї твори зачаровують своєю милозвучністю і красою, а рядки щедро наділені багатством рідного слова. Це такі митці, як: Захар та Яків Гончаруки, Федір Бойко, Катерина Бульба-Мироненко, Зінаїда Луценко, Олександр Демарьов, Галина Мельник, Любов Сніцар, Ніна Кудин, Марина Калінчук, Вікторія Бондаренко, Тетяна Томченко, Василь Бирко, Віктор Клименко та багато інших.
Кожен край має свою літературну історію. Монастирищина також пишається своїми самобутніми письменниками, у чиїх творах відображені мрії і сподівання людей нашого краю, його історія і сьогодення.
Творчість наших земляків формує в молоді образне мислення, викликає зацікавленість, гордість за своїх предків, виховує високі моральні якості, національну свідомість, прагнення духовно збагачуватись.



















Немає коментарів:

Дописати коментар